30 december 2018
Det växer under lysrören
Fröerna jag petade ner den 20 december ville verkligen upp. Det är nästan så att jag hör hur det knakar och växer där under lysrören. I dag fick de klorofyllstinna göra en utflykt till vinterträdgården och där fick de för första gången i sina unga liv träffa härliga solen :D
24 december 2018
20 december 2018
Kan inte hålla mig
Ledig dag. Gråväder ute. Egentligen hade jag tänkt läsa bok framför brasan hela dagen med endast ett avbrott för hot stone-massage vid lunchtid. Men vad gör man när man vaknar och fingrarna kliar av odlarlust? Jo, man går ut i sin bod, fyller små krukor med jord och slår igång odlingsstationens lysrör. Här kommer året att både sluta och böra med spirande grönska.
Dagens sådd: baby leaf gourmet, basilika, blomman för dagen, dill – como och bouquet, drivhusgurkan vert petit de paris, luktärt royal mix, mangold bright lights, paprikan mini bell mixed, spenat toucan, tomat – tiny tim, tumbling tom red, vilma, whippersnapper och vanliga gula ärter till smörgåspålägg.
13 december 2018
Glad lucia!
Det odlas inte så mycket just nu. Det är nog bara rankan av kristyr med sockerblommor jag har åstadkommit nu i december. Men snart. Snart vänder det och då kommer ljuset tillbaka. Till dess är det bara att gräva ner sig i jorden som ett frö och vila med massor av lussekatter, pepparkakor och finstämd musik. Glad lucia!
1 december 2018
Tack för den här säsongen!
I dag tog jag mig i kragen, tände kaminen och satte igång med beskärning av vindruvan. Så skönt att ha det gjort. Jag befinner mig mitt i en riktigt bra ljudbok – ”Trollsländan” av Michel Bussi, och kände att jobbet gick som en dans medan jag lyssnade.
Det blev en full korg med kortklippta genar.
När jag var färdig kom maken hem och satte igång med den årliga rengöringen.
Det hann bli mörkt innan han var färdig, men i morgon får jag se hur växthuset ser ut när glasrutorna inte är fulla av smuts och fuktig imma.
30 november 2018
Soppa med lite grönt från landet
Jag har njutit av bokbusskvällar med stjärnljus och gnistrande snö. Men vem hade trott att det plötsligt skulle bli fjorton minusgrader? Jag önskar att jag hade lagt en rejält hög med löv över vitlöksklyftorna jag grävde ner i helgen som gick.
I dag blir det kycklingsoppa till lunch. Jag gjorde den i går och kände mig mer än nöjd när jag kunde hämta grönkål från landet. Morötterna jag använde kom dock från affären då de hemodlade än så länge är fastfrusna i jorden.
25 november 2018
Vitlöken är nedgrävd
Så där. Nu har vitlöken äntligen kommit ner i jorden. Jag har väntat och väntat på att det ska bli kyligare ute och nu har det till slut blivit det. Jorden har fått sig några nävar med pelleterad hönsgödsel och de finaste och största klyftorna från sommarens skörd har lagts i fåror och täckts med jord. Härligt! Härmed antar jag att odlingssäsongen 2019 är inledd :D
8 november 2018
En dag med icke-väder
För några år sedan intervjuade jag en kvinna som beskrev en sådan här dag som en dag med icke-väder. För henne var det inte särskilt positivt, men jag tycker att det är rätt mysigt. Det har ju inte direkt varit brist på sol den senaste tiden. Dessutom är det fantastiskt varmt och skönt ute samt vindstilla.
Jag har fortfarande pelargoner ute. Några hänger i växthuset där jag har valt att avstå från extravärme. Den på bilden har klarat sig utomhus. Vi hade minusgrader på nätterna under några dygn och så kallt som minus fyra grader. Då svepte jag in pelargonen i frostfiltar. Det var tydligen fullt tillräckligt.
Jag vet inte om jag någonsin har haft så många fina tomater kvar i växthuset. I år har plantorna slingrat sig mellan vinets rankor och klättrat ända upp till nocken. Det är fantastiskt att kunna plocka tomater ovanifrån. Dessutom är de riktigt goda.
Det är inte bara pelargonen som har klarat sig under frostfiltar. Sallaten har också fått ha täcke över sig flera nätter. Den ser hur fin ut som helst, men jag är inte säker på hur den smakar eftersom jag tycker att mina fåglar kan få njuta av den. Och de tycker definitivt att den smakar bra så som de kastar sig över bladen.
Även lök och grönkål mår fint, liksom morötter och rödbetor. Är det förresten någon som vet om gulbetor är svårare att odla än vita och röda betor? Jag har gigantiska knölar av forono, albina vereduna och chioggia, men de gula (touchstone gold) är knappt större än rädisor.
Det är visserligen vackert med alla gula löv som ligger i gräset. Men så här års är det lite torftigt runt huset. Jag saknar alla blommor i rabatter och krukor. Tur att det finns cyklamen och ljuslyktor att placera ut. De livar verkligen upp och får trädgården att kännas mer välkomnande.
2 november 2018
Min bok har kommit!
Jag är så glad! I dag kom en lastbil med min första bok.
Riva hjälpte förstås till med att packa upp de exemplar som förlaget har skickat till mig och som jag kan sälja till personer i min närhet.
Fast jag undrar om hon inte egentligen mest var intresserad av att tillskansa sig kartongen.
Hon älskar papplådor.
Min allra första bok! Det är så spännande att jag blir alldeles knollrig av lycka :D
21 oktober 2018
Härlig höst
Så härligt det har varit på sistone! Årets brittsommar var verkligen fantastisk och så välbehövlig. Jag gjorde knappt någonting förutom att sitta och läsa i ett soligt hörn.
Jag kan varmt rekommendera "Vild eld" av Ann Cleeves. Jag är väldigt förtjust i hennes böcker om kriminalarna Jimmy Perez på Shetland och Vera Stanhope vid Northumberland & City Police. "Vild eld" är tyvärr den sista hon tänker skriva om Shetland. Jag hoppas innerligt att hon kommer att fortsätta serien om Vera och att Ann Cleeves inte planerar att gå i pension. Det sistnämnda skulle jag ha lite svårt att acceptera ;)
I sommar har jag flera gånger sagt att det med tanke på hur det har varit måste komma vitsippor i oktober. Några vitsippor har jag förstås inte sett, men jag har i alla fall en vit packsippa som blommar i trädgården.
Den asiatiska kålen växer fint och är betydligt större än på den här bilden som nog är ett par veckor gammal. Jag är dock dålig på att skörda den till mig själv. Jag vet ju att mina tre små fåglar blir himlastormande glada bara de ser bladen.
Övervintringsboden och pelargonerna som jag drog upp ur rabatten och som fortfarande efter tre veckor låg på en planteringsbricka utan att ha fått en droppe vatten har varit ett dåligt samvete som gnagt i mig. Någon lust att ta itu med ”problemet” har jag inte alls haft.
I fredags kväll bestämde jag mig dock och efter en god natts sömn klev jag upp och jobbade tills allt var färdigt och boden inte längre var ett virrvarr av huller om buller. Efteråt fick jag rotmos, fläsklägg och köttkorv hos mina föräldrar. Vilken belöning!
Nu kan jag fortsätta läsa böcker utan att behöva tänka på trädgård förrän det är dags att avveckla växthuset för i år. Där är det dock fortfarande fullt av små röda tomater i taket, så det får vänta ett tag till.
I vinterträdgården har min bellaforma plötsligt blivit alldeles översållad av chilisar. Jag märkte knappt att den här habanero-chilin hade satt frukt. Ser fram emot att få skörda dessa godingar.
Och så måste jag visa min blyblomma. Den är så fantastisk. Tänkt att en planta kan blomma så mycket!
12 oktober 2018
Underbara höstsommar
Jag gör inte ett dugg. Faktiskt. Torsdag och fredag har ägnats åt latmaskande och det är precis vad jag tänker fortsätta med i morgon och på söndag. Jag tror inte att jag har varit så avslappnad sen semestern. Just nu behöver jag inte mer än brittsommarvärmen och en bra bok i loungegruppen – (kan verkligen rekommendera Sharon Boltons nya bok ”Hantverkaren” för den som vill bli riktigt rysligt rädd ända in i benmärgen). Trädgården klarar sig själv, växthuset har det bra, maken jagar älgar och det finns knappt ett endaste måste. Höstsommar är nog det bästa som finns just nu!
5 oktober 2018
30 september 2018
Måste jag verkligen?
Det blåser hårt. Och kallt. Jag vill inte gå ut och ta hand om mina rabattpelargoner. Jag vill läsa bok i soffan och inte göra ett endaste nyttigt dugg.
Men nu har det varit frost två morgnar den här veckan. I går var det nästan två minusgrader ute. Tur att jag uppmärk- sammade den klarar stjärnhimlen i fredags kväll och gick ut med frostmattorna, trots att jag egentligen bara ville krypa ner i min varma säng och sova.
Jag antar att jag måste öppna dörren och sparka ut mig själv, greppa en spade och börja gräva. Kanske lägger jag bara plantorna i en balja och krukar upp dem en annan dag. Eller så får jag merlust när jag kommer ut och fixar allt lite så där geschwind …
26 september 2018
Asiatiska småblad
Si så där – nu har jag massor av små asiatiska blad på gång i vinterträdgården. Hoppas att de ska vilja växa fint och att de visar sig vara goda är jag väl skördar dem. På fröpåsen från Impecta står det ”Asiatisk Kål Baby Leaf”. Det är synd att de inte anger exakt vilka sorter de har blandat frö ifrån – det hade varit roligt att veta.
23 september 2018
Frost i natt?
Oj, så temperaturen sjunker. Ska det bli frost i natt? Risken verkar finnas. Nu är rabattpelargoner täckta med fleecefiltar och mandarinpumporna med frostmattor. Frost är vackert, men för mig får den gärna vänta lite till.
22 september 2018
Jösses så det stormar
I torsdags skar jag bort en hudförändring som satt lite dumt, så i går hade jag lite svårt att sitta. Tur det, för i det fick mig att vanka omkring i trädgården större delen av dagen. Jag ansade pelargoner och bar in nästan alla småkrukor i boden. Amplarna fick flytta in i växthuset och de stora krukorna bar maken in när han kom hem. Tomten var stormsäkrad en timma innan ovädret vräkte sig över oss med piskade regnbyar över åkern och åska. Grannens träd brakade ner över vår uppfart, så makens planer på att läsa de sista kapitlen i Jan Guillous nya bok gick om intet. I stället blev det en kväll tillsammans med bågsågen.
I dag blåser det hårt, men tack och lov inte som i går kväll. Jag är så glad att jag valde att plocka in så mycket. I och för sig vet jag inte vad min tallriksdahlia kommer att tycka om att bo i vinterträdgården, men den kan ju få komma ut igen när vädret lugnar ner sig så vida temperaturen inte sjunker alltför mycket nattetid.
8 september 2018
En trädgård att andas i
När det är trassligt på jobbet och tankar och stress följer med hem är det skönt att helt kravlöst gå ut i grönskan, upptäcka att mandarinpumpan har börjat ge frukt, rensa undan visset, så ny dill direkt från vipporna och sakta röra sig i takt med det ena djupa andetaget efter det andra.
Sallat sådd i augusti.
Frösådda dahlior. Den röda ska jag definitivt spara knölen till.
Jag hade börjat misströsta om huruvida det skulle bli några söta små mandarinpumpor till halloween. Men nu så ... nu är de på gång.
Hjälp med krukdisken – det är kärlek!
Växthuset fick ett ansiktslyft redan i söndags för snart en vecka sedan. Det var så skönt att riva ner de trista gurkplantorna, klippa bort allt fult på tomaterna, snagga chiliplantorna och dammsuga golvet. Nu vill jag vara där inne igen.
Sallat sådd i augusti.
Frösådda dahlior. Den röda ska jag definitivt spara knölen till.
Jag hade börjat misströsta om huruvida det skulle bli några söta små mandarinpumpor till halloween. Men nu så ... nu är de på gång.
Hjälp med krukdisken – det är kärlek!
Växthuset fick ett ansiktslyft redan i söndags för snart en vecka sedan. Det var så skönt att riva ner de trista gurkplantorna, klippa bort allt fult på tomaterna, snagga chiliplantorna och dammsuga golvet. Nu vill jag vara där inne igen.
19 augusti 2018
Zloty Ozarowski
Zloty Ozarowski är en väldigt trevlig tomat. Frukterna lyser som apelsiner när jag öppnar växthuset. Dessutom är de goda. Det gäller dock att skörda i tid, annars kan de bli lite vattniga.
Ibland är det svårt att hinna med att äta eftersom frukterna blir så många – trots att de är stora som bifftomater. Jag har en på gång som jag tror kommer att väga 400 gram när jag väl skördar den.
Dagens omgång blev bas till köttfärssåsen vi ska äta till lunch. Jättegott!
16 augusti 2018
Skörd till woken
Så trevligt det är att smita ut till växthuset för lite grönsaker. Dagens skörd blev tomaten selandia till smörgåsen, salladslöken White Lisbon, snackspaprikan hamik samt chilisorterna aji cristal och lombardo. Snart dags att hetta upp wokpannan.
11 augusti 2018
Rena pesten
Usch, så äckligt! Jag vill bada, men inte i det där. Kan meddela att jag helt har tappat intresset för att täckodla med vattenpest. Jag tänker inte ens sticka ner fingret i den där äckligheten som har invaderat hela badviken efter blåsten i veckan.
Det har redan börjat stinka lite smått och jag vågar inte ens tänka på hur det kommer att lukta uppe vid husen i höst med tanke på att vinden oftast ligger på från det hållet. Urk, blä, fy!
5 augusti 2018
Hjälp, min elefantvitlök!!!
Jag vet inte vad jag ska göra. Förra året köpte jag dyrt utsäde till elefantvitlök. Jag har varit så spänd på att se om de skulle överleva vintern ute i landet och när de gjorde det, på att få skörda egen elefantvitlök. Tanken var att det som kom i år främst skulle bli nytt utsäde.
Men nu är det något as som har käkat upp blasten till min elefantvitlök. Jag grävde genast upp lökarna, men nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. De har inte ens hunnit börja bilda klyftor. Kan jag stoppa ner dem i torr jord och vänta tills de börjar sätta ny blast, eller ska jag låta dem ligga på ett torrt och svalt ställe tills det nya gröna kommer?
Två lökar verkar ha klarat sig. För att de ska klara sig från vem marodören nu är så skar jag botten av två små petflaskor, trädde plasten genom dem och borrade ner dem en liten bit i jorden. Hoppas att det ska hjälpa.
Alla tips och idéer tas tacksamt emot!
1 augusti 2018
Täckodling med vattenpest
När det blåser hårt från sydväst händer det att vattenpest driver in i viken nere vid bryggan. Den lägger sig på stenarna in mot land och ruttnar så sakteliga under hösten. Resultatet är en stank som säkert får fler än mig att hulka.
Förra veckan kom flera stora sjok med pestskråp som maken kämpade med att få bort. Själv började jag fundera på om den inte skulle kunna gå att använda i trädgårdslandet. Efter att ha försökt lyfta upp en rejäl härva insåg jag att jag aldrig skulle orka få hem vattengrönskan.
I dag kom jag på att jag inte behöver ta så mycket åt gången och fyllde en sådan där plastpåse som brukar finnas i affärens grönsaksrum. Nu har jag lagt den på min potatislök och hoppas att löken ska bli glad för det vatten vattenpesten förde med sig och att vattenpesten innehåller näring. Jag hoppas också att revorna ska bevara fukten i landet bättre. Bäst av allt är att den inte gärna kan innehålla mördarsniglar. Sedan vi satte upp snigelstaket runt köksträdgården och skaffade robotgräsklippare saknar jag täckmaterial. Men nu så. Det här ska bli väldigt spännande.
Förra veckan kom flera stora sjok med pestskråp som maken kämpade med att få bort. Själv började jag fundera på om den inte skulle kunna gå att använda i trädgårdslandet. Efter att ha försökt lyfta upp en rejäl härva insåg jag att jag aldrig skulle orka få hem vattengrönskan.
I dag kom jag på att jag inte behöver ta så mycket åt gången och fyllde en sådan där plastpåse som brukar finnas i affärens grönsaksrum. Nu har jag lagt den på min potatislök och hoppas att löken ska bli glad för det vatten vattenpesten förde med sig och att vattenpesten innehåller näring. Jag hoppas också att revorna ska bevara fukten i landet bättre. Bäst av allt är att den inte gärna kan innehålla mördarsniglar. Sedan vi satte upp snigelstaket runt köksträdgården och skaffade robotgräsklippare saknar jag täckmaterial. Men nu så. Det här ska bli väldigt spännande.
30 juli 2018
Min första bok
Lycka! Lycka!! Lycka!!! Jag har skrivit kontrakt med Idus förlag som ska ge ut min första bok.
Boken heter Spökkullen och är en mysrysare för bokslukaråldern. Jösses så glad jag är! Det är inte en bok om odling, men den innehåller ett och annat växthus, mystiska änglatrumpeter och en väldigt duktig pumpaodlare :D
23 juli 2018
Morgonens skörd
Morgonens skörd. Med drygt fem kilo nyplockad squash spår jag en snar framtid med massor av squashlimpa, squashsoppa och ratatouille. Sorterna är Pic n pic och Yellow crockneck.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)