17 januari 2014

Några favoriter

Oj, mina favoritfröer!?! Hur långt får ett blogginlägg vara? Jag tror att jag skulle kunna rabbla favoriter i all evighet. Men det ska jag inte göra. I stället har jag valt ut några absoluta favoriter, fröer som jag kommer att odla igen och igen och igen och som jag inte har en tanke på att byta ut.

 
Heavenly Blue är min blomman för dagen-favorit. Jag älskar den och skulle vilja ha den i långa lianer över allt. Den brukar gro snällt, sedan får jag ofta problem med en eftersom jag envisas med att så den mitt i vinter.
 

Luktärter är också någonting som jag bara älskar. Jag vill inte nämna någon särskild sort, eftersom det finns så många trevliga. Men bäst tycker jag om blandningar som doftar mycket.

Tomater är nummer ett för mig i växthuset och där har jag flera favoriter. En sort som jag alltid måste ha är Yellow Pearshaped. Det är väldigt vanlig sort och inte min allra störta favorit, men ett år missade jag att så den och oj så saknad den var. Jag grämde mig faktiskt riktigt mycket.

Ett annat frö som jag absolut inte kan tänka mig att avstå ifrån är Limka. Det är en störskärböna som är fantastiskt god. Den är lättodlad och ger mängder med skidor.

Virginia III heter min favoritsquash. Jag köpte fröerna på Kanarieöarna för nästan 15 år sedan, det vill säga långt innan jag hade upptäckt det här med odling. Maken och jag fick världens godaste grönsak så gott som varje kväll och på varje restaurang. Till slut bad jag om namnet och fick det skrivet på en lapp så att jag kunde handla frö i affären. Jag kom hem med två stora påsar som jag för fem år sedan hittade bortglömda i en låda. Jag hade inte förstått att det var squash, eftersom frukterna var så små och ljusgröna. Jag har inte hittat sorten någon annanstans och i sommar måste jag nog låta någon squash utveckla moget frö utifall att de jag har börjat förlora sin växtkraft. Jag brukar skörda dem när de är knappt en decimeter. Sedan klyver jag dem två gånger på längden och kokar dem en minut i lättsaltat vatten. Så gott!!! Nu ska jag läsa om andras favoritfröer. Hoppas att jag hittar spännande ”nyheter” som kan bli favoriter även hos mig.

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/2014/01/de-jag-har-lyckats-bast-med.html