31 januari 2016

Fler änglar med posten


I höstas såg jag ett erbjudande om att driva upp änglatrumpeter av olika korsningar. Jag blev nyfiken och bad om att få testa ett par tre sorter. I fredags kom tre små påsar märkta med 1, 6 och 11.

1 är sanguinea x zunac 4 orange korsad med mystic fire.

6 är sang x zunac 4 rot korsad med zunac 2.

11 är arborea.

I går förmiddagen lade jag fröerna i rostfria kärl med varmt vatten och ställde dessa på braskaminen. Vattnet har varit riktigt varmt hela dagen. På kvällen skalade jag arboreafröerna eftersom den sorten var innesluten i ett korkliknande hölje. Det gick riktigt lätt. Fröerna var inte alls så hårda som jag hade trott att de skulle vara.

Eftersom jag inte vill att fröplantorna ska komma upp med små mössor snittade jag ryggen på varje frö med en skalpell. Därefter snodde jag ihop en kruka av tidningspapper, fyllde den med yrkesodlarjord och plattade till ytan. Jag lade fröerna ovanpå jorden och toppade med perlit. Krukan ställde jag i ett miniväxthus med undervärme.

I dag har jag snittat ryggen även på sort 1 och 6 och sått dem på samma sätt som 11:an. Nu står alla i värmda miniväxthus. Det ska bli väldigt spännande att se om de gror. Jag är lite orolig för sort 6 eftersom vattnet hade dunstat. Hoppas att det inte blev för varmt för fröerna – rostade fröer lär ju inte gro …