27 juni 2010

Stora sommarrean

I dag började den årliga sommarutförsäljningen på plantskolan mitt ute i skogen. Kön var 30 meter lång när jag och grannen parkerade en minut före öppningsdags. Det blev många vändor fram och tillbaka till bilen. Sista gången var kön till kassan två och ett halvt växthus lång.

Men fyndade gjorde vi. Det är ett under att vi fick med oss allt hem. Det enda som blev kvar och som jag hade velat ha var en drygt två meter hög änglatrumpet med gigantisk krona. 200 kronor var det fantastiska priset, men jag hade behövt en rejäl lastbil för att få med den hem. Hoppas den fick följa med till någon annans trädgård.

Million bells.

Den heter något, men jag har glömt vad. Någon som vet?

Hängpelargonen "Summer rose lilac".

Rosa hängpelargon.

Lila lobelia.

Kork à la flugsnappare

Jag skäms en liten gnutta. Dahlian och mina blå bergvallmoplantor under fågelholken såg lite ledsna ut, så jag ställde dit vattenspridaren. När jag tittade till en stund senare fick jag syn på flugsnapparen som satt vid hålet med huvudet instucket som en kork.

Jag hoppas att det inte hann komma in alltför mycket vatten i holken. Vore ju trist om äggen eller ungarna simmar omkring där inne.

Till mitt försvar vill jag säga att jag trodde holken var tom.

Första hjortrontomaten

I går gav jag mina tomatplantor veckodosen – ett par rejäla skopa per murarbalja med min egen pytt-i-panna favorit: hönsgödsel på påse, aska från kaminen och benmjöl uppblandat med lite kossajord.

Passade på att tjuva sidoskott på en del plantor och band upp dem som inte riktigit ville hålla sig till spiralerna. Och där, mitt i min voyageplanta – den första knöliga tomaten. Trodde faktiskt inte att det skulle bli några. Blommorna såg så otillgängliga ut. Men oj så glad jag blev.

Tycker nästan att voyage är fel namn på den här tomaten. Borde det inte heta hjortrontomat i stället?