12 december 2012

Slädfärd, hummer och chilidags

Ännu en väl inprickad ledig dag. Det är visserligen iskallt ute, men solen strålar över glittrig snö och grannen har bjudit in till en slädtur. Eller i alla fall ett försök till att åka släde … vi får väl se om någon av hästarna kan tänka sig att dra. Dessutom blir det lyxlunch då jag har fått en hummer som en kompis har fiskat.

Något som känns mindre kul är att bladlössen verkar ha fått nya ungar i min penséeodling, så jag fortsätter att klämma och har även sprejat såpvatten över plantorna ett par gånger – fast det hjälper nog inte riktigt, eftersom lössen främst håller till på undersidan av bladen. Är så sugen på att så mina chilifröer, men jag tror inte att jag vågar så länge jag har penséerna i odlingsmanicken. Eller så får jag försöka så chilisarna under plast och hoppas att bladlössen inte ska kunna ta sig in där.

Jag har fått så många skojiga chilisorter av snälla odlare: Monkey Face, en flerfärgad sort från Bolivia, Fish, Blue Christmas, Fireworks och två sorter från Mexico där det står Chile serrano och Chile guajillo på påsen. Ska nog passa på att sköta om mina övervintrare i dag också. De ser lite törstiga ut och har inte längre så mycket blad, men chilifrukterna hänger kvar och ser nästan ut som julgransdekorationer.

OBS! Inga djur plågades vid fotograferingen då hummern har bott i frysen i tre veckor. Ej heller äkta maken, som hulkar vid lukten av skaldjur och definitivt inte vill vara med på middagar som inbegriper krabbor, humrar, musslor eller andra bepansrade saltvattenlevande odjur.