5 december 2010

Huller om buller

Mitt odlingsintresse vaknade för ett par år sedan. Innan dess visste jag nästan ingenting om odling. Det känns som om det har gått rätt snabbt framåt, men det är inte alltid polletten trillar ner med en gång. I våras började jag förstå att det finns någonting som heter växtföljd, men det verkade så komplicerat att jag snabbt bläddrade vidare varje gång jag råkade slå upp en sådan sida i växtboken.

Den här säsongen har jag på något sätt sugit till mig vad växtflöjd är. Det hade inte varit så dumt om jag uppmärksammat det lite tidigare − jag har blandat växtgrupperna hej vilt i mina pallkragar. Jag får helt enkelt göra det bästa av situationen och försöka tänka på växtflöjen i fortsättningen. Viktigast av allt är nog att komma ihåg vad jag odlade var. Tur att jag tog bilder i somras!

Pallkrage 1: Kronärtskockor (Greenb Globe) och silverlök (Bianca di Maggio).

Kronärtskockorna fick aldrig några knoppar. Sorten är inte härdig där jag bor, men jag har täckt plantorna med fårull i hopp om att de ändå ska vilja övervintra. Silverlöken blev det tyvärr inte så mycket med. Jag sådde från frö och hade behövt en betydligt längre säsong!

Pallkrage 2: Majs (Minipop) och purjolök (Titan).

Majs ska tydligen sättas i en fyrkant för att plantorna ska pollinera varandra. Det blev inte särskilt många majskorn på mina kolvar, men jag har definitivt lärt mig något inför nästa säsong. Purjolöken blev finfin, men jag tänkte "den som spar, hon har". Kylan och snön kom för tidigt, men rådjuren blev glada.

Pallkrage 3: Grönsaksrybs (Raab Early Fall) och blomkål (Igloo).

Ha ha ha!!!

Okej, jag trodde att jag odlade broccoli. Det gjorde jag inte. Miniblomkålen blev angripen av ohyra och så började stora bruna svampar poppa upp ur jorden. Suck! Ska göra ett nytt försök nästa år. Då ska jag verkligen förvissa mig om att det är broccolifrön i påsen! Och jag ska täcka landet väldigt ordentligt!

Pallkrage 4: Sojabönor (Fiskeby V).

Vilken växtkraft! Har hur mycket sojabönor som helst i frysen.

Pallkrage 5: Spritböna (Borlotto Lingua di Fuoco Nano) och svartkummin (Nigella Sativa).

Fråga inte vad som hände här. Mycket outnyttjad yta blev det i alla fall. Fast de få bönor jag fick blev härligt polkagrisiga och kumminen blommade oerhört vackert!

Pallkrage 6: Sparrissallat (Celtuce) och morötter (Purple Haze).

Efter att ha odlat sparrissallat är jag övertygad om att det som står i frökatalogerna är megaöverdrivet. Aldrig mer! Men morötterna växte bra. Purle Haze är en finfin sort − i synnerhet rå och ugnsbakad. Den blir trist i färgen vid kokning − till skillnad från vattnet.

Pallkrage 7: Morötter (Amsterdam Forcing och Paris Market) och spenat (Bloomsdale Long Standing).

Någon som har bra tips på spenatodling? Mina blad tokväxte och började blomma nästan med en gång. Sådde både tidigt och sent. Gillar båda morotssorterna jättemycket. Paris Market är en riktig "Lille Skutt-morot".

Pallkrage 8: Rädisor (French Breakfast 2), som efter ett tag byttes ut mot en lågväxande solros, sallat (Baby Leaf) och morötter (Rainbow).

Hur odlar man rädisor för att de inte ska bli beska? Jag gav upp. Testade en sort som heter Istapp också, men den smakade nästan som stensöta och var fullkomligt vidrig. Det måste nästan vara jag som gör något fel. Rainbow är en trevlig morot i olika nyanser.

Paprikorna växer

Paprikorna jag sådde i juli trivs utmärkt i sitt söderfönster. De växer lagom mycket och är finfint gröna. Tyvärr envisas de hela tiden med knoppar, men jag nyper bort dem så fort jag märker något. Det ska verkligen bli spännande att se hur snabbt det blir paprikor i sommar.

Chilipaprikan har däremot växt sig för stor för att få bo inomhus. Det får räcka med förra vintern. I år bor den i boden, där den har det svalt och rätt ljust. Hittills ser den ut att trivas.