10 juli 2012

Det är en sån dag i dag

 Spöregn. Önskar att jag inte behövde sticka näsan utanför dörren. Önskar också att jag hade ett växthustak som gick att öppna helt en stund när himlen vattnar gratis. Självklart styrt via fjärrkontroll. Inifrån. Fast ljudet är rätt mysigt att lyssna till, även om det just nu regnar lite väl hårt. Har en misstanke om att rosenbuskarna och pionerna inte kommer att vara särskilt fagra när det lättar upp.

Riva och kattmyntan

För tre år sedan sådde jag kattmynta. Det var en katt på påsen och enligt beskrivningen skulle katter bli saliga av doften. Min katt tittar inte ens åt myntan som enligt påsen heter kantnepeta − nepeta x fassenii.

Förra året köpte jag en ny påse med mynta som enligt beskrivningen skulle vara ”den riktiga” kattmyntan”. Nepeta cataria ”citriodora” står det på den påsen. Gnuggar jag bladen mellan fingrarna så doftar det starkt av citron. Riva kniper ihop ögonen och ryggar undan. Trist. Trodde att jag gjorde något snällt när jag sådde den.

Syntetisk kattmynta på flaska däremot, det är grejer. Ibland blir hon alldeles vild och gör kullerbyttor. Andra dagar går det lite lugnare till, som i den här lilla filmsnutten. Fast med tanke på att kattburen numera kantas av den första kattmyntan, så är det kanske tur att det bara är den på flaska hon gillar.