8 augusti 2013

Squash är inte så dumt

Duggregn på förmiddagen och hällregn från lunch. Det fick bli en förmiddag i squashens tecken. Jag är inte så förtjust i rå squash och bestämde mig för att prova mig fram.

Först blev det bröd med squash i. Receptet kommer från Lotta Birgersson med bloggen Vid Vätterns strand. Fast jag hade inte riktigt alla ingredienser hemma, så det blev en egen variant. Medan degen jäste cyklade jag ner till stranden och simmade förbi Spökkullen till granngårdens brygga. Så härligt! Alldeles ensam, regnet som ploppade ner i sjön och två doppingar som stirrade på mig. De tyckte kanske att det såg märkligt ut med en nakenfia med en vit mössa av schampolödder.

När brödet var klart gjorde jag squashkaka. Använde mitt favoritrecept på morotskaka, men bytte ut morötterna mot väl avrunnen squash.

Och till sist blev det squashplättar. Trodde inte riktigt på dem, men de blev precis som bakverken supergoda. Känns bra det här – nu behöver jag inte grubbla på vad jag ska göra med alla svällande grönsaker i landet.


Lottas squashlimpor
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 ½ msk flingsalt 12-14 dl vetemjöl special
300 g riven och avrunnen squash
Flingsalt

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja, flingsalt och squash.

Tillsätt mjöl tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.

Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter.

Dela degen i två delar, knåda lite och rulla ut till två limpor. Lägg dem i varsin avlång sockerkaksform av teflon.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg en bakduk över formarna och låt bröden jäsa till dubbel storlek – cirka 30 minuter.

Pensla limporna med lite vatten, strö över flingsalt och gör ett snitt på längden.

Grädde mitt i ugnen i 25-30 minuter och låt bröden svalna på galler.


Cupcakes med squash
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
3 dl riven squash

Lägg squashen i ett durkslag och krama ur så mycket vätska som möjligt.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna.

Vänd ner i äggvispet och tillsätt olja och squash.

Fyll formar till max två tredjedelar. Grädda i 175−200 grader i 10-12 minuter.

Frosting:
50 gram mjukost
30 gram smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop och spritsa ovanpå kakorna.


Squashplättar
Till squashplättarna har jag inget recept. Men jag lät lite ströbröd svälla i vatten medan jag hackade lök, vitlök och chili. Jag rörde ner hacket i ströbrödet, saltade och pepprade. Därefter tillsatte jag riven, avrunnen squash och morot. Till sista rörde jag i ett ägg. Jag stekte små plättar på medelvärme och åt till kassler.