4 oktober 2011

Det är så här öknar bildas!

Spikar brädlappar över fönsterluckorna och lägger fuktiga handdukar i alla husets springor. Och så trär jag en stor plastpåse över hela växthuset.

Nja, kanske inte riktigt. Men jag önskar att jag kunde. Tre gånger har bonden harvat åkern som nu har torr och finfördelad jord. Det säger sig själv att stora höststormen ska komma just då.

Men jag har lärt mig lite sedan i våras. Nu var jag snabb med att stänga alla ventiler. Ska inte behöva dammsuga datorernas tangentbord den här gången!

En strejkvakt i växthuset

I våras fick jag en liten tomatplanta av en arbetskamrat. Först nu har tomaterna på den mognat med två frukter aningen större än bandybollar. Det är nog inte en tomat jag kommer att odla igen, eftersom den gav så lite – i alla fall här hos mig. Men god är den. Definitivt. Inte så fast fruktskött, men inte heller mjöligt. Smaken är riktigt fin, trots att tomaten är så mild. Och för att vara en så stor tomat är den tunn i skalet.

Frågan är bara vad den heter. Har fått en bild på fröpåsen av min arbetskamrat. Tyčkové står det på den. Utan det lilla v:et ovan på bokstenven c, blir det strejkvakt. Fast det låter ju inte riktigt som ett namn på en tomatsort.