12 juli 2010

Lille Skutt och jag

Vattenslangen och jag har just varit på promenad i trädgården. Kunde inte låta bli att dra upp en "Paris Market" när jag kom till en av pallkragarna som jag har planterat morötter i. Och är den inte söt? Moroten, alltså. Om Lille Skutt bodde här skulle han definitivt kräva att få äta ha samtliga för sig själv.

Den skördetid nu kommer ...

Att hitta sockerärtens skidor är nästan lika knepigt som att få syn på kantareller i skogen. Jag tittar och tittar utan att se någonting. Men så plötsligt. En skida. Och sedan. Massor. Härligt! När jag handlar "färska" sockerärter på vintern, tittar jag alltid misstänksamt på dem och undrar hur besprutade de egentligen är. Att mina egna är nyttiga behöver jag inte fundera över det allra minsta.

Trevligt också att morötterna börjar bli färdiga. Och rödbetorna. Fast den här drog jag mest upp på prov. Vet att den här sorten (forono) kan få växa rätt länge utan att bli träig, så jag ska låta betorna ligga kvar i jorden ett tag till.

Natt och dag

Scarlet O'Hara bara växer och växer och får allt fler blommor. Är så nöjd att jag valde den frö-
påsen. Den sköna damen skiljer sig rätt mycket från Heavenly Blue. Båda tillhör ju gruppen blomman för dagen. Men den rosa varianten är mycket kraftigare och är lite stickig att ta i.

I päronträdet hänger en ampel där jag har satt tre plantor. En Scarlet O'Hara, en Heavenly Blue och en månvinda. Kanske att det blir lite väl mycket. Riskerar att få en ampel som ser ut som Tricoloren.

Fast det lär nog bli svårt att få se de tre sorterna blomma samtidigt. Om jag har förstått det rätt så är månvindan nattens motsvarighet till blomman för dagen. Det måste se alldeles magiskt ut när fullmånen lyser.