17 augusti 2014

Kräftskiva och tomatsoppa

Det blev en jättetrevlig kräftskiva i går kväll med massor av skatt, sång, prat och god mat. Underbart att ha så härliga grannar.



Tomatsoppan blev uppskattad och den är så fantastiskt god att jag måste lägga upp receptet. Fast jag slår vad om att det är de hemodlade, solmogna tomaterna som gör att den blir extra fin. Soppan passade dessutom väldigt bra till just kräftskivan eftersom den nästan får exakt samma nyans som en kokt kräfta.

Tomatsoppa från växthuset

1 kg tomater
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 tärningar grönsaksbuljong
1-2 msk olivolja
färsk chilifrukt
salt
vitpeppar

Tvätta och grovhacka tomaterna.

Hacka lök, vitlök och chili – jag har hittills använt en liten bit habanero pastel.

Fräs löken i oljan utan att löken tar färg.

Tillsätt tomaterna som snart börjar vätska sig.

Tillsätt buljongtärningarna och – om tomaterna inte vätskar sig så mycket – vatten.

Smaka av med salt och peppar om det behövs. Mixa soppan med mixerstav och låt den puttra ytterligare en stund.

Servera med riven västerbottenost eller parmesan alternativt krutonger – gärna kryddade med salvia.

Soppan går bra att göra ett par dagar i förväg.