5 augusti 2018

Hjälp, min elefantvitlök!!!


Jag vet inte vad jag ska göra. Förra året köpte jag dyrt utsäde till elefantvitlök. Jag har varit så spänd på att se om de skulle överleva vintern ute i landet och när de gjorde det, på att få skörda egen elefantvitlök. Tanken var att det som kom i år främst skulle bli nytt utsäde.

Men nu är det något as som har käkat upp blasten till min elefantvitlök. Jag grävde genast upp lökarna, men nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. De har inte ens hunnit börja bilda klyftor. Kan jag stoppa ner dem i torr jord och vänta tills de börjar sätta ny blast, eller ska jag låta dem ligga på ett torrt och svalt ställe tills det nya gröna kommer?


Två lökar verkar ha klarat sig. För att de ska klara sig från vem marodören nu är så skar jag botten av två små petflaskor, trädde plasten genom dem och borrade ner dem en liten bit i jorden. Hoppas att det ska hjälpa.

Alla tips och idéer tas tacksamt emot!

4 kommentarer:

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Attans tråkigt med löken. Finns det ingen blast kommer ju löken inte längre. Sätter du den igen senare tror jag helt enkelt den kommer att spricka upp och bli som en lökbuske, alltså ingen fin klyftad lök, men mycket blast.
Jag hade fortsatt äta på den påbörjade löken och satsat allt på de resterande två som utsäde till nästa år.
Själv hade jag 450 förgrodda gula vinterlökar i plugg från frö, som kaninerna åt upp. Nu har jag kommit på var de bor... i jorden under borlottibönorna. Väldigt välordnat om man är kanin.
Kram
/Anette

Anonym sa...

Om det är snabellök du har odlat skall det bli sololökar första året från topplökarna. Sätter du en klyfta blir det klyftade lökar. Jag har odlat den i många år med bra resultat. /Cristina

Bokcaféet i byn sa...

Hej!
Ja detta med odling. En hel del glädje men också em del frustration!
Grattis till bokutgivning- fantatiskt kul!!
Roligt att ha hittat till din blogg!
Skånehälsning från Anna

Carina sa...

Oj och oj... Tyvärr har jag ingen bra input att ge. Men hoppas du hittar en lösning så du får ditt utsäde.

Kram, Carina