7 december 2009

Bonde tar semester

Oj, så jag längtar. Kan knappt vänta tills jag får börja stoppa ner frön i jorden igen. Ibland kliar det så pass i fingrarna att jag funderar på om det verkligen kan vara så fel att börja förodla redan i januari. Någonting kanske kommer upp på fönsterbrädan i alla fall.

Det har till och med gått så långt att jag börjat cyberodla. Jag försökte hålla mig borta, men till slut var jag bara tvungen att skaffa mig en egen lite bondgård i Farmville. Där har jag främst ägnat mig åt att odla kronärtskockor och fått lovord för mina fantastiska skördar – trots att jag IRL aldrig ens kommit i närheten av en påse med sådana frön.

Jag har nog aldrig varit inne på Facebook så mycket sedan jag skaffade gården. Måste hela tiden se om korna behöver mjölkas eller om grisarna har lyckats böka upp några tryfflar ur jorden borta vid hönshuset. Men senaste tiden har jag funderat på vad jag egentligen sysslar med. Vad jag lägger min tid på. Den där virtuella gården blir bara större och större och kräver mer och mer skötsel. Jag tror nästan att det går åt mer tid till att sköta den än min riktiga trädgård – och hur ska det då gå när vårsolen börjar värma jorden och det är planteringsdags på riktigt?

Nä, nu får det vara nog. Jag har bestämt mig. Det är färdigfarmat för min del. Nu är de flesta tegarna igensådda med gräs, nästan alla djuren sålda och skogen i princip avverkad. Jag struntar blankt i om sockerlönnarnas sav rinner över i uppsamlingskärlen och om renarna inte blir ryktade.

I stället har jag byggt mig en liten timmerstuga – den kräver ingen som helst skötsel. Tänker gömma mig där inne utifall att någon av lantisgrannarna på Facebook dyker upp i förhoppning om att kunna hjälpa mig med lite ogräsbekämpning eller för att gödsla mina fält. Jag kommer fram igen när dagarna börjar bli längre och temperaturen stiger – och då blir det inte på cyberfarmen, utan i min riktiga trädgård.