4 september 2009

Bara några lökar till ...

Har ägnat kvällen åt lökporr. Fick med mig en katalog hem från plantskolan och ju mer jag bläddrade desto större blev habegäret. Kunde inte låta bli att försöka hitta lökarna på nätet och upptäckte en svensk sajt med massor av vanliga och ovanliga lökar och frön. Ska sluta nu innan jag blir alldeles sladdrig i hjärnan. Insåg att det var dags när jag plötsligt började tycka att det nog inte var så farligt med 298 kronor för en endaste lök – en oerhört vacker ljusblå amerikansk hybridiri som heter ”Skywalker”. Om ändå … Kan riktigt föreställa mig blomman som slår ut, rådjuret som får något stjärnögt i blicken och så glufs glufs. Adjöss!

Det riktiga skräckexemplet var en snödroppe (Anne of Geigerstein) för 998 kronor löken. Hallå!?! Hur är det möjligt? En endaste yttepyttelök.

För min del blev det några annorlunda tulpaner (formosa, parrot king, sorbet och picture) och en amaryllislök (lovely garden) samt en lilja (fritillaria pudica) som nästan ser ut som en gul snödroppe. Är mest nyfiken på amaryllisen – en lågväxande sort som ska ge massor av små röda blommor. Har aldrig varit speciellt förtjust i amaryllis, men den här ser riktigt lovande ut.


Ruinerad på lökar

Ha! I år var jag äntligen i tid. Nästan först. Och nu har jag massor att lökar att stoppa ner i rabatterna. Tidigare år har jag kommit på att det är dags för lökar någon gång i oktober och då har det bara funnits några få halvskrumpna krokuslökar kvar på plantskolan.

Men i dag efter jobbet blev det av. Och i morgon ska jag plantera.

Det blev vit pärlhyacint – en påse till rabatten och en som jag ska ta fram lagom till jul för att driva upp blommorna inomhus, klosterlilja, en röd liljeblommande tulpan, den vita franstulpanen ”Daytona”, papegojtulpanen ”Super Parrot” – också den vit, gul vintergäckiris och blå våriris. Fick med mig en påse med stäpplöken ”Christoffi” också innan maken mer eller mindre knuffade ut mig ur affären.