14 maj 2014

Tulpaner som överraskar

I höstas köpte jag mängder med lökar till den nya rabatten utanför vinterträdgården. Jag blev jätteglad när vintergäck, snödroppar och pärlhyacinter tittade upp – men den stora glädjen är nu när tulpanerna slår ut. Jag har för länge sedan glömt vad jag planterade, så varje ny sort känns som en överraskning. Häromdagen var jag tvungen att ta fram etiketterna för att se vad de vackra blommorna egentligen heter.
 
White Liberstar är nog den tulpan jag är mest förtjust i. Pussmuntulpan står det på påsen. Jag tycker om den för att den ser så mjuk ut. En vänlig blomma som vill väl. Extra gulliga är de eftersom varje stor tulpan har en bebis med sig – en tredjedel så stor tulpan som växer tätt intill sin mamma.
 
Franstulpanen Barbados är coolast i gänget. Den såg nästan farlig ut när den knoppades med gröna små horn. Den har fortfarande tendenser till horn på sidorna, men är framför allt översållad med mängder av små krusiduller.
 
Franstulpaner har nog blivit storfavorit hos mig sedan jag började odla. I början försökte jag med papegojtulpaner, men de fläker ut sig något så förfärligt och är egentligen bara snygga så länge de är till hälften utslagna. Den här tulpanen – Daytona – får mig alltid att le eftersom det ser ut som om någon har doppat den i kokos.
 
Jag har grubblat mig tokig på hur det kommer sig att jag köpte blekgula tulpaner. Det är inte likt mig. Men när jag hittade etiketten till den liljeblommiga tulpanen Sapporo så blev jag i alla fall lite mindre konfunderad – det står att den slår ut i gult för att senare övergå i benvitt. Fast riktigt så verkar det inte vara – hälften av mina är gula från start och hälften är benvita. Ska hålla lite koll på dem och se hur de utvecklar sig.

Vill du också vara med i "Underbara onsdag"?

Reglerna är enkla:
1) Gör ett inlägg på temat.
2) Lägg upp din länk här nedan.
3) Lägg upp bilden med grodan i ditt eget inlägg och länka tillbaka hit till ”Underbara onsdag”.

Nästa veckas tema är ”Trädgårdens dofter”. Det är det sista temat för den här omgången. Underbara onsdag fortsätter igen till hösten.