15 augusti 2009

Röj i gurkdjungeln

Ägnade förmiddagen åt att rensa upp i gurkdjungeln som har belägrat ena sidan av växthuset. Har en känsla av att jag har missuppfattat någonting.

I våras när jag försökte läsa på om hur gurkplantor ska skötas, uppfattade jag det som att alla sidoskott skulle knipsas av efter ett fruktämne och tillhörande blad, men att plantan ska få grena ut sig så mycket den vill när den väl har vuxit upp till taket.

Så har jag gjort. Men flera av de blivande små gurkorna har blivit gula och skrumpnat ihop. Nu har jag klippt bort blad där det inte finns något fruktämne och gallrat bland gurkorna som börjat växa. Hellre några fina gurkor än ett gäng halvskrumpna.


Har funderat på varför det inte har blivit riktigt bra. Kanske har jag missuppfattat hur gurkorna ska skötas. Eller också gäller rådet för dem som har grävda land inne i växthuset. Jag odlar i 20 liters murarhinkar och det ställer ju större krav på vattning och gödning. Borde kanske göda lite oftare än en gång i veckan framöver. Tre gånger på två veckor, till exempel. Eller två gånger i veckan. Och så skulle jag kanske ha ordnat en bättre jord från början – blandat upp planteringsjorden med en rejäl dos hönsgödsel, benmjöl och vedaska.

Jag ska testa mig fram med gödning resten av säsongen och försöka komma fram till vad som fungerar.