7 april 2010

Lika olika

Vilken härlig eftermiddag! Jag har sett tofsvipor på åkern för första gången i år, även om det är ett par veckor sedan de började synas på fälten häromkring. Och så har den bruna kärrhöken kommit tillbaka.

Blev jätteglad när jag upptäckte att ytterligare ett frö från mina Kap Verdefynd har grott – vattenmelonen från frukostbuffén. Undrar hur det ska gå. Måste jag virka jättestora hängmattor nu?

Har sått solrosor, luktärter, nya kronärtskockor (maken vred upp värmen lite väl mycket i växthustunneln härom kvällen – vi får se om kronärtskockorna som redan hade kommit en bit repar sig efter ångkokningen). Har också omskolat flera av tomatplantorna jag sådde den 6 mars.

Angående tomater så har jag upptäckt att plantorna är rätt olika. Kanske är det inte omöjligt att identifiera mina John Doe-tomater och få veta vilken sort som är vilken. Ska i alla fall göra ett försök när plantorna jag skolade om i dag har växt till sig.


I morgon har jag en annorlunda arbetsdag att se fram emot. Ska åka till Nordiska trädgårdar i Älvsjö tillsammans med en fotograf. Oj, oj, oj, så roligt det ska bli!

Mitt nya liv

Nu är de på väg till jobbet. Några sitter redan framför datorerna och planerar morgondagens tidning. Och om en kvart är det morgonbön.

Men inte för mig. Jag äter frukost i sängen och funderar på hur snart jag kan knatta ut till växthuset. Hoppas solen tänker visa sig.

I dag börjar mitt nya liv. Jag har gått ner från heltid till 80 procent – till att börja med under ett år. Det betyder lediga onsdagar. Onsdagar kommer att betyda växthus och plantor, trädgård och spade. Och så kanske lite målande och eget skrivande. Vi får se. Ska ta dagarna som de kommer och riktigt njuta av ögonblicken. Det är knappt jag tror det är sant!

Yes, det gick!

När pop up-boxen med tomatplantor kraschlandade för några veckor sedan var jag rätt säker på att det var kört för fröerna jag samlade på Kap Verde. De jag hade sått i samma box som tomaterna blev verkligen pytt i panna och de osådda hade legat ute i ordentlig kyla.

Eftersom jag ändå inte kunde låta bli att hoppas sådde jag om fröerna. Och det verkar faktiskt som om kylan hade gjorde fröerna gott – trots att de kommer från varmare breddgarder. Andra sådden gick faktiskt bättre än den första och nu har jag både små plantor av paradisfågelträd och gul trumpetbuske.

De lär knappast vara härdiga i det här klimatet, men kanske kan de stå i ett fönster och påminna om solsken och turkosblåa vågor.