23 maj 2010

Låt rabarbern blomma

Den som vill fortsätta att baka rabarberpaj sommaren lång gör bäst i att skära av blomstänglarna. Fast lite synd är det. Blommorna är ju så vackra. Och så lockar de till sig bin.

Jag har i alla fall skurit av en blomma i dag. Men den hamnade inte på komposten, utan i en vas i sovrumsfönstret. Där lär den knappat göra några bin glada, men jag kommer att le och bli lite lycklig när jag får syn på den i morgon bitti.

Gubbar på tunna

I helgen har jordgubbarna fått flytta in i sin tunna. Det är nästan så att jag har bävat inför den uppgiften. Minns att det var rätt besvärligt när vi monterade ihop tunnan och fyllde med jord och plantor förra våren.

Men i år gick det lätt som en plätt.


Hade inte tillräckligt många plantor så jag knattade ännu en gång över till vänliga grannens jordgubbsland och grävde upp så många jag behövde. Därefter snurrade jag ihop ett antal tidningspapperskrukor, stoppade i plantor och fyllde på med jord. Lite onödigt med krukor, kan tyckas, men det förenklar så pass.

Jag har upptäckt att 33 cl petflaskor har aningen större diameter än papperskrukorna. Bara att trycka in flaskan i jorden, dra ut den igen och stoppa i papperskruka med gubbe i. Busenkelt!

Nu är det bara att vänta på de röda. Jag har 29 plantor i tunnan, så det borde kunna bli rätt många små gubbar.