23 augusti 2009

Ett nyp under täcket

Vaknade med ett tjut vid halv tvåtiden i natt. Jag var inte ensam i sängen. Det fanns någonting mer där, någonting som nöps. Hårt!! Andra nypet fick mig att hoppa upp ur sängen och slänga mig på lysknappen.

Och vad såg jag? En tvestjärt som försökte fly in under kudden. Har inte haft några inne i huset tidigare. Men i växthuset och i trädgården finns de över allt.Varifrån kommer de egentligen och varför måste de ge sig på mina blommor? Dahliorna är alldeles perforerade och över allt ser jag de små kornen tvestjärtarna lämnar efter sig. Eller är det kanske ägg? I så fall lär det bli invasion av klokrypare här. För ett par veckor sedan hittade jag till och med en vit. Kritvit från huvudet och neråt. Det var bara ändan och klon som hade den rätta färgen.

Ett tag bestämde jag mig för att låta tvestjärtarna vara trots vandalattackerna. Det verkar nämligen som om plantorna där tvestjärtarna har slagit ner sina bopålar är mindre angripna av ohyra. Men nu är jag bara trött på dem. Vet inte hur många rullar med wellpapp jag har försökt lura dem med. Visst, de små klobestarna kryper in och lägger sig till rätta i rullarna, men det spelar ingen roll hur många tvestjärtar jag kastar ut – jag hittar nya under var endaste kruka.

Men nu tänker jag bli av med kloändorna för gott! Har googlat på tvestjärtar och hittat ett recept som ska ta kål på dem. Bäst av allt är att lösningen ska kunna sprejas direkt på blommorna utan att de tar skada.

Recept:
Koka upp 5 dl vatten och häll i en kanna som rymmer fem liter. Häll i 2 dl grön såpa och låt svalna lite. Tillsätt 2,5 dl T-sprit och fyll upp hela kannan med kallt vatten.

Varför vattnet ska koka har jag inte en aning om. Strunt samma. Bara det fungerar. Jag ska definitivt testa.