27 mars 2010

Inte på latsidan

Nä, det blev inte sängen i dag. Faktiskt.

Trots att det började lite ruggigt, blev dagen både varm och småsolig. Har varit ute i fågelkvittret i flera timmar. Upptäckte att vår flaskblåsande granne rördrommen har kommit tillbaka från solsemestern. Tre tut nerifrån vassruggarna. Blev lyrisk när jag hörde rördrommen förra våren, men efter ett par månader ville jag nästan strypa honom.

Tomaterna jag sådde i måndags har tittat upp. Tog med mig pluggboxen till växthuset för att ge plantorna lite äkta vårljus. Väl där började jag med att klippa pilkvistar i småbitar. De ska ligga i vattenbad till i morgon.Tog tag i sparrislanden och klippte bort de vissna plymerna.Gjorde samma sak i pionbädden. Där rensade jag även ogräs och gjorde rent mellan stenarna. Hoppas på blommor i år.


Kattmyntan i ”stenpartiet” har brett ut sig alldeles för mycket. Har snyggat till halva partiet i dag genom att ta bort stenar, gräva upp plantor, täcka jorden med marktäckande väv och lägga tillbaka sten. Har ansat rötterna på kattmyntan och satt plantorna i små krukor. Lite längre fram ska plantorna grävas ner runt Rivas rävsäkra rastgård. Hoppas de ska göra sig bättre där.
Röjde bort de fula lupinresterna och blev förvånad över att nya skott redan har tittat upp. Även stockrosen har vaknat till liv, liksom rabarbern. Och morötterna verkar ha klarat sig fint under snön.
Några burar till rabatterna blev inte färdiga i dag, men armeringsjärnen är bockade. Hoppas det stämmer att rådjur inte bryr sig om snödroppar.När Klas ändå var inne i stan och ordnade med järnen, tog han med sig fjärilslavendeln hem. Hoppas den har överlevt och kvicknar till ute i växthuset.


Klas har fortsatt att befria trädgården från snö, men än är det inte snöfritt. Han skottade även ner snö i en balja – perfekt med lite smältvatten i växthuset.Tack och lov att vår tomt inte ligger lika lågt som grannarnas. De har gott om vatten just nu.


Framåt seneftermiddagen kom det några stänk igen, så då plockade jag ihop för dagen, tvättade redskapen i snön och hängde upp dem på tork.Enligt prognosen ska det regna i morgon också. Hurra – då blir det kanske mera sol!

Dags för burar

Hoppade nästan högt i går morse när jag drog upp rullgardinen och fick se hjälpredorna som var i full gång precis utanför fönstret. Två rådjur och en rödhake mumsade ivrigt på alla solrosfrön under fågelbordet – en halvmeter från lökarna i rabatten. Ett av rådjuren passade dessutom på att smaka på adventsgranen som fortfarande står kvar i sitt hål. Strax intill sprätte en koltrasthane glatt bort löven som jag har lagt i en skyddande hög kring purpurhatten.

Inser så klart vartåt det här lutar, så i dag ska maken bocka armeringsjärn och spänna fast hönsnät.

Undrar om jag får ligga kvar i sängen under tiden? Det regnar ute och i går fick jag 16 kilo med senaste och näst senaste decenniets nummer av "Hemträdgården" samt rejäl en hög med "Allt om trädgård" av min trädgårdsmentor.