5 januari 2011

Fuchsiorna trivs

I somras förälskade jag mig i mina fuchsior och började oroa mig för övervintringen. Till min stora glädje går det galant.

Sticklingarna bor i groventrén. Jag har planterat dem i avklippta petflaskor som jag har satt ihop igen efter planteringen. Jag har tillfört fukt ett par tre gånger sedan i somras. Sticklingarna har växt så pass att några har fått klippas av och planteras om. Trodde inte att det skulle gå riktigt så bra med tanke på att temperaturen i groventrén ligger kring 18 grader. Dessutom vetter fönstret mot norr. Gissar att det är den fuktiga petflaskeatmosfären som får dem att trivas.

Moderplantorna, alltså sticklingarna som jag köpte i våras och som i somras växte till ordentliga plantor, står i bodfönstret där temperaturen ligger kring åtta plusgrader. Några har fått huvor över krukorna och några är ohuvade. Då och då får de en slurk vatten. Varje gång jag kommer ut möts jag av små musöron och av ljusgröna blad som kommit lite längre. Det känns så vårligt. Hoppas nu att det går lika bra de sista två kritiska månaderna.

Papper i stället för jord

Strax före jul började jag så kattgräs. Som jag skrev här på bloggen så insåg jag hur dyrt kattgräs är − med tanke på att det är vanlig havre i påsarna. När havren väl hade grott och Riva började äta blev det skräpigt. Hon hittade tråget snabbare än vad jag hade trott och satt med rumpan i blomkrukan intill när hon åt. Jord fastnade i pälsen och följde med havrens rötter upp ur tråget. Trist!

I torsdags besökte jag en djuraffär som jag vet gror kattgräs och frågade vad de sår i. De tipsade om pappersströ. Jag köpte en påse, blandade pappersströ med havre (skänkt av grannen som har hästar) och vattnade. Nu har havren börjat gro och de första stråna tittat upp. Jag gissar att det lär bli en del pappersströ på golvet när kissen börjar nappa åt sin stråna, men bitarna är stora och bör vara betydligt lättare att sopa upp än den kringspridda jorden.