6 juni 2010

Diska spade

Jag ryser nästan när jag ser grannens spade mitt i trädgårdslandet. Övergiven. I regnet. Medan rosten gnager och skaftet murknar.

Okej, jag kanske överdriver lite. Men det är så synd på fina redskap. Är väldigt förtjust i min spade och vill att den ska hålla så länge som möjligt. Och jag har väldigt svårt för att slänga hela saker. Även om det inte rör sig om något annat än en plastkruka. Går den att använda igen, så är det en mindre som måste tillverkas, tänker jag.

Däremot suckar jag högljutt när jag måste göra rent mina krukor. Förra sommaren blev det ett berg med krukor med hårt intorkad jord. Så vill jag inte ha det igen.

Har därför börjat tappa upp ljummet vatten i en hink med lite såpa. Där slänger jag krukorna så fort jag har tömt dem på innehåll och knackat ur kvarbliven jord. Efter en stund har krukorna nästan diskat sig själva. Perfekt att stoppa i spaden också och vispa omkring lite innan den åker tillbaka till sin spik i boden.

Säg hej till publiken!

Jag har fått en ny trädgårdskompis. Han har varit med mig hela dagen och lugnt suttit bland stubben på mitt smalben medan jag har planterat och grävt. Lite jobbigt, faktiskt. Har varit rädd att han ska göra sig illa. Och nu vill han dessutom hälsa till alla som tittar in på bloggen.

Det gick ändå

I mitten av maj skrev jag om Texaslupinens besvärliga fröer. Jag körde latvarianten och sådde utan att sandpappra de små grusbitarna – och det fungerade. Nu har jag ett helt gäng små Bluebonnetplantor. Ett land är grävt – bara till dem – och i dag ska de stoppas ner. Fast jag vill ju ha många Bluebonnets, så det blir till att så fler.

Det finns några olika varianter av Bluebonnet, bland annat sorten som universitetet Texas A&M har korsat fram – en mer plommonfärgad lupin som matchar skolans färger. Men den jag har sått är den "riktiga" – lupinus texensis. Den har varit Texas statsblomma sedan 1971 och matchar flaggans färger. Knallblå med en aning rött, vitt och svart längst in i mitten av varje blomma.

Mina fröisar

Jag är så stolt över mina frösådda dahlior. I går planterade jag ut flera stycken. Grävde bland annat ner ett par av de frösådda i rabatten kring terrassen och satte ytterligare en i en halvstor konservburk.

I det ena rabattfallet var jag övertygad om att det var en dahlia jag köpt som knöl. Sen såg jag den vita pinnen med texten "Fantasia". En av mina fröisar!

Undrar hur blommorna kommer att se ut?