10 november 2013

Sista vindruvorna

Jag är så gräsligt trött på alla vindruvor som dimper ner på växthusgolvet. De går sönder, kladdar och har dessutom lockat till sig en mus som flyttat in under kaminen och antagligen framlever sina dagar snarkande på rygg i ett ständigt Bacchusrus.

Jag har inte riktigt fattat varifrån druvorna kommer. Jag har ju inte sett några. Men så i går hade löven fallit från ett ställe där det gömde sig hur många klasar som helst med fortfarande finfina druvor. Så nu har jag varit riktigt ordentlig och klippt ner alla klasar jag kunnat hitta och hoppas att jag inte behöver göra mer än att sopa löv tills rankan är helt kal.

Det tog ett par timmar att rensa druvorna. Men till slut blev det en skål med prima småklasar till far som ska firas om en stund, en skål med inte fullt lika snygga klasar till oss och en jättebytta där druvorna låg en och en med de små skaften borttagna. Totalt 3 kg druvor! Hälften (de rensade) ligger nu i boden och torkar till russin. Om stocken fortsätter att producera på det här sättet så kommer vi att vara självförsörjande på russin – vi har ju inte fått i oss hälften av förra årets skörd än.