28 december 2013

Nu vill jag ha vår!

Julen är över och vad mig anbelangar så kan vintern ta sig i brasan och krypa tillbaka ner i det gröna hål den kom ifrån. Jag vill ha vår, vår, vår och förväntar mig nästan att blåsippor ska titta fram i brungräset.

Porslinsanemon. Bilden är lånad av Impecta.
I går beställde jag tre sorter vitsippa (anemone nemorosa ”royal blue”, ”pink delight” och ”green fingers”) och två sorter porslinsanemon (anemonopsis macrophylla + ”white swan”). Plantorna dimper ner i brevlådan någon gång i skiftet maj/juni.

När grannen på andra sidan skogen kom för att fika på eftermiddagen hade jag god lust att slå upp en stor frökatalog för att titta tillsammans, men hon vill knappt tänka på odling så här års. Å andra sidan har den tjocka katalogen jag längtar efter som mest inte synts till i brevlådan än, så jag får hålla tillgodo med nätet.

Egen bild från växthuset sommaren 2011.
Maken försvann rätt kvickt när jag började prata Medelhavsträd och hävdade att vi behöver minst två rejäla till vinter-
trädgårdens ytterhörn. Själv fortsatte jag att drömma. Jag gärna vill ha ett limeträd. Och kanske en lager. Olivträd är ju rätt fina, men jag vill helst kunna skörda.


Breevis homerus. Bilden är lånad av Rockdala.
Nu på morgonen googlade jag fuchsiasorter och kände mig lite frustrerad över att Rockdala inte öppnar förrän den 25 januari. Skulle vilja åka dit i dag. Har redan sett ut tre sorter som jag absolut vill ha i år: "breevis homerus" för den vackra färgen, "anita" (och kanske "lustre") att göra en samfuchsia av och "nicis findling" eftersom den är ovanligt soltålig.

Pura vida. Egen bild från växthuset i somras.
I ett försök att lugna ner mig lite glädjer jag mig åt att mina passionsplantor visar stora tecken på att trivas i vinterträdgården. Passiflora ”alata” såg rätt trist ut när jag förvarade den i boden, men för en månad sedan beskar jag plantan både ovan och under jord och gav den en ny kruka. Det har resulterat i nya små skott. Passiflora ”pura vida” fick samma behandling har så många ljusgröna nya rankor att jag funderar på att använda några som sticklingar. Har sett en helt fantastisk sort med violetta blommor som påminner om dödliga brännmaneter på en plantskola ett par mil bort. De säljer inte blomman utan låter den klättra ovanpå en voljär med fåglar. Funderar på att åka dit och be på mina bara knän för att få ett köpa ett skott.