1 januari 2015

Tigern blev en gris

Trevlig nyårsafton i går. En kock – mågen till en av gästerna – hade gjort gratinerad hummer, hjortytterfilé med morotsterrin, saltinbakad lök trädd på rödbetsklyftor, portvinssky och örtcrème. Och så min favorit: crème brulée med sorbet, hallon och blåbär. När värden sköt raketer hade vi utsikt över halva sjön och såg tretton andra ställen där himlen exploderade i färg. Så vackert! Tyvärr tyckte värdparets katt att det var lite läskigt och gömde sig under sängen. Är glad att varken Riva eller Nero bryr sig det allra minsta om smällare.

När vi gav oss i väg till firandet i går så var det vitt ute. Inget gräs syntes, även om det töade och rann ur stuprören. I förmiddags vakande jag av stormbyarna som knackade på rutan och ilade in genom springan i det öppna sovrumsfönstret. Åkern ser åter ut som en golfbana och jag gissar att isen på sjön är på god väg att förvandlas till allt mindre isflak.

Vi har burit in två chilisar – long red cayenne och cabai chili tree – från övervintringsboden och ställt dem i uterummet. Även blyblomman fick komma in eftersom den inte alls verkar trivas i boden. Chilisarna trivs visserligen under dagsljusbelysningen där ute, men vill ha lite högre temperatur. Dessutom har jag sett att den nedklippta chilin aji llanero pepper som jag fick av Stig för ett par månader sedan äntligen har fått fart och börjat producera nya små ljusgröna blad som ser riktigt vårliga ut.

De chilisar som har bott i vinterträdgården hela tiden mår prima, fast jag undrar lite över min Pink Tiger – den som skulle bli cerise och gul med svarta ränder. Frukterna har i stället övergått från lila till att bli grisskära. Härefter kommer den därför att få heta Miss Piggy hemma hos mig. Tur att jag tycker att den är rätt söt som den är!