7 februari 2010

Ugnsbakade jord

Nu tycker ni väl att jag är helt bongo. Men är det någon som har erfarenhet av att värma upp jord i ugn?

Jag skulle vara smart och förproducera för när odlingssäsongen kommer igång. Gjorde rätt många papperskrukor och fyllde med såjord. Det var för några veckor sedan. Sedan dess har de stått i en låda. I dag när jag tänkte plantera, öppnade jag lådan och upptäckte att det doftade lite fuktigt. Inte riktigt mögel, men kanske.

i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i

iLatmasken i mig fick en idé. In med krukorna i ugnen i braskamninen, där temperaturen visade på 250 grader. Blötte jorden och gratinerade i lite 15 minuter.

Vad tror ni? Går den att odla i när den har svalnat?

Växthus i vardagsrummet

Jag kan inte låta bli att så. Och det står ju faktiskt februari på flera fröpåsar. I dag har jag petat ner dahlior (Fantasia och Collarette lady) stockrosor (the Watchman och Summer Carnival), smultron (Golden Alexandria) och blå vallmo (Poppy Himalayan Blue). Har också lagt frön till blomman för dagen i blöt (Scarlet O’Hara och Heavenly Blue).

Nu står de framför terrassdörren i vardagsrummet, där jag har satt upp ett miniväxthus. I början av mars planerar jag att skola om och ställa ut i växthuset. Har en odlingstunnel med undervärme och lysrörsarmatur. Hoppas plantorna ska trivas där. Ska bli intressant att se om det är en bra eller dålig idé. Har aldrig testat, men tycker att jag borde kunna hålla lagom temperatur för dem där ute. Här inne i huset är det på tok för varmt.

Rent från snö

I fredags rakade jag ner all snö från växthustaket. Och nu verkar resterna ha smält bort. Maken har ägnat flera kvällar åt att skotta bort snö från tomten och lägga massorna i diket. I dag grävde han ut runt växthuset, så nu lär rutorna gå säkra från snökross – både ovanifrån och från sidan.