11 mars 2010

Se upp: lavinfara!

Andra skrämselhickan för dagen. Hade just somnat ifrån ett sudoku när det började dåna utanför. Klarvaken. Riva störtar in under sängen – efteråt tar det en halvtimma att locka fram henne. Växthuset! är första tanken. Sedan ser jag snön som väller ner utanför sovrumsfönstret. Hälften av all snö som legat tjock på den del av taket som vetter mot söder forsar ner – vår egen privata lilla lavin. Och snöhögen är inte att leka med. Lär inte smälta förrän till midsommar. Minst! Undrar hur det har gått med honungsrosen. Är den krossade nu? Har vi några takpannor kvar?

Fem minuter senare kommer lavin nummer två. Sovrumsdörren skakar så pass i gångjärnen att jag börjar tänka på "Exorcisten". Funderar på om Riva kanske får hjärtsnörp där hon ligger hopkurad längst in under sängen. Terrassen som har varit helt ren från snö i flera dagar är plötsligt begravd under ett metertjockt snötäcke. Vad göra nu? Skicka ut en sanktbernhardshund med ölkagge för att gräva fram eventuellt platta rådjur?

12 mars 2010, kl 18:15
Nu är terrassen snöfri igen. Upptäckte det när jag kom hem från jobbet. Maken hade roat sig i två timmar.

Hjälp, vad gör jag nu?

Fick skrämselhicka i morse när jag tittade till mina plantor. Så vida jag inte var blind i förrgår, så såg de helt okej ut då. Men i dag. Ouiiiiiiiiiiiiii! Vem har ätit på min kronärtskocka? Och dahliabladen? Stockrosen? Till och med ett av paprikabladen börjar se lite angripet ut. Och eventuellt blomman för dagen.

Den enda ohyra jag har sett till är sorgmyggor – börjar misstänka att de följer med jorden från trädgårdshandeln. Om det bara kunde bli lite varmare så att jag kan beställa nematoder.

Har jag fått någon annan ohyra? Eller har jag vattnat för mycket? För lite? Eller blir det för varmt under lysröret?

Någon som vet?
Nej, inte än!

Physalisplantan som jag har övervintrat i ett söderfönster har kommit lite väl långt i sin våriver och har börjat blomma. Kvittar hur många knoppar jag plockar bort, vänder jag ryggen till så ploppar en ny fram och slår ut. Tanken är att jag ska klippa ner plantan när det blivit lite varmare och ställa ut den i växthuset.

Samma sak med chilipaprikan i vardagsrumsfönstret. Den börjar se lite trist ut, samtidigt som den också har börjat få knoppar. Hoppas nu bara att den inte ger upp på sluttampen.

Vet inte riktigt hur jag ska bete mig nu. Plantera om? Klippa ner på direkten? Eller börja göda?

Tips tas tacksamt emot!