16 augusti 2014

Kräftskiva med grannarna

I onsdag lämpade fiskarna av tio kilo kräftor hos närmaste grannen och i torsdag kväll kokade hon och jag kräftorna. Och sanningen ska fram så var det mest hon som kokade (jag vet att det är dubbelmoraliskt som bara den, men jag fixar inte att stoppa ner kräftorna i vattnet) medan jag höll låda och var sällskap samt läste godnattsaga för sonen. Det tog några timmar och då och då fick vi göra avbrott för att samla in rymlingarna – otroligt vilken fart de små rackarna får när de väl har tagit sig ur baljan och ner i gräset.
 
I kväll ska ”kollektivet” ha kräftskiva hemma hos oss. Vi står för för- och efterätten. Jag hade tänkt göra pumpasoppa, men efter att ha skördat två kilo tomater i växthuset så får det bli tomatsoppa i stället. Till efterätt blir det Ernst julostkaka med min pappas goda ostkakor som grund. Har aldrig testat tidigare, men har varit nyfiken på hur det blir.
 
Närodlat och hemgjort – till och med snapsen är ekologisk, även om den kommer från Systembolaget.

Eftersom allting – till och med dukningen – var färdig i går kväll behöver jag inte göra någonting mer än att ställa fram ett par extra stolar, plocka några blommor till de tomma vaserna, kyla snapsen och vänta på gästerna som har med sig pajer, matig sallad, röror, bröd, grönsaker och fördrink.

Jag planerar att lata mig hela dagen. Ska testa om det är varmt och soligt nog för en dag med en god bok i solsängen nere vid bryggan. Maken har just kommit hem från bockjaktspremiären och kommer nog att sova i flera timmar.