5 juni 2010

Betydligt större svängrum

Okej, det är fortfarande en del växter kvar i växthuset. Plantor som ska planteras ut, men som jag inte hann med i dag. Men oj, så mycket mer ytan jag har nu. Och så många blommor och grönsaker jag har planterat ut.

Nästan alla luktärter är på plats, samtliga solrosor, flera dahlior, svartkummin, borlottobönor, glansmalvan Alba, nästan alla doftliljor, mina pumpor och flera aklejor.

Dessutom har jag fyllt på med pluggar där det har behövts. Till exempel bland sojabönorna. Jag har gallrat rödbetor, rensat i rabatter, toppat sockerärter, grävt, burit och kånkat.

Jag har sorterat växter också. Har ett helt gäng med minimajs som jag tänker ta med till grannen på andra sidan skogen. Och så en massa blomplantor som jag inte lär få rum med. Ska ge dem till en kollega.

Kunde inte hejda mig

Okej, jag kanske skulle ha fotograferat rödbetan obiten. Men när jag drog upp plantan och fick se att det faktiskt satt en rödbeta i ena änden, blev jag så till mig att jag genast satte tänderna i den.

Mitt livs allra första rödbeta!

Röda blad, röd beta och till och med röda – eller kanske snarare cerisefärgade – rötter. Bull's blood heter sorten.

Första melonen?

Jag är inte helt säker, men jag tror faktiskt att det kan vara så att första melonen har börjat svälla.

Det var i går eftermiddag jag fick syn på den. Upptäckte att Queen Anne's Pocket Melon hade börjat rangla i väg lite väl mycket och gick i väg efter en klätterpinne. När jag band upp plantan hittade jag flera honblommor och hämtade en tunn pensel.

Men kanske att något kryp har hunnit före mig och lyckats få en blomma befruktad. De närmaste dagarna får utvisa den saken. Antingen sväller den, eller så gulnar den och faller av.