20 oktober 2013

Gulliga grannar

Jag börjar bli som min far. Har just varit på norpar-runda hos grannarna och plockat äpplen vid det blekgula huset. Mina föräldrar kom hem från sin semester i USA i går och jag vill höra allt – så jag har bjudit hit dem på äppelpaj.

När jag plockade äpplen och pratade med grannen så upptäckte jag att grannen i det blå huset hade krattat ihop en jättesäck med torra löv. Knackade på och frågade om jag fick ta löv – vi får nästan inga egna löv eftersom de blåser till det blå huset. Men grannarna börjar visst lära sig – fick veta att säcken stod där för att jag skulle hitta den. Fick med mig en flaska olivolja också som de hade köpt på sin semester i Grekland.

Vilka fantastiskt gulliga grannar! Nu blir det till att göra äppelpaj och täcka hortensian med löv inför vintern.

Undrar när amaryllisen blommar i år?

Bara för några år sedan var jag näst intill allergisk mot amaryllis. Jag tyckte att blommorna var så fula. Men så upptäckte jag att amaryllis är så mycket mer än de där nästan orangeröda blommorna som finns i så gott som varendaste snabbköp.

Så nu sitter jag här och drejar över Susanna Roséns nya bok ”Amaryllis”. Den är jättefin! Och med sju nya bekantskaper – rapido, jewel, picotee, lemon star, elvas, cherry nymph och gervase. Jag satte dem i jord i går och tänker låta dem stå i boden ett bra tag. Det ska bli intressant att se hur det går – mina brukar ju antingen blomma över till lucia eller slå ut först till tjugondag Knut.

De senaste tre åren har jag beställt mina amaryllislökar på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik och tyckt att de är hutlöst dyra. I år upptäckte jag att Odla.nu också säljer roliga sorter. Jag var lite skeptisk med tanke på att de är hälften så dyra och undrade om jag skulle få sämre lökar. Men nix, det är samma storlek på lökarna och de är faktiskt i betydligt finare skick. Dessutom var frakten billigare och leveransen supersnabb. Vet precis var jag kommer att köpa amaryllis nästa år.