7 juli 2016

Tusen trädgårdar


Ledig torsdag. Jag äter frukost på terrassen och njuter av ljudet från fåglar och insekter. Lite svalt är det, men vinterträdgården är inget alternativ. En fågel har tagit sig in bakom panelen på huset och dött inuti väggen mellan vinterträdgården och huset. Det luktar inte precis kanelbullar …


I söndags åkte jag tillsammans med trevligt sällskap på Tusen trädgårdar. Det var första gången för min del. Första trädgården var helt otrolig. Kan inte föreställa mig hur många tusentals timmar paret som bor där har lagt på att förvandla en vanlig gräsmatta långt ut på landet till en visningsträdgård som skulle göra vilken engelsk trädgårdsentusiast som helst grön av avundsjuka.


Andra trädgården tillhör en blomster- och smidesentusiast. Här rann en anlagd bäck genom hela trädgården. En del försvann ner i swimmingpoolen och en del porlade förbi blommor och sittplatser.


Jag blev grymt avundsjuk på den gamla harven han hade förvandlat till dagbädd. Till och med dynorna var sköna. Tänk att få ligga där och läsa i sommar. Vilken lycka det vore!


Blev dessutom lite småkär i de här hängande krukorna. Det är inte alls omöjligt att jag härmar här hemma.


Dagens höjdpunkt var besöket hos holländska Christina och hennes bed and breakfast Vita Krala.


I Vita Krala odlas det mängder med grönsaker, vilket passar mig som är tokig i köksträdgårdar. Intressant nog satsar Christina främst på perenna grönsaker och sådana som självsår sig från år till år.


De här är inte särskilt perenna, men så väldigt vackra.


Jag fick med mig både sparrisärt och malaberspenat hem. Dessutom köpte jag en planta av den här rankspenaten. De andra två har jag hört talas om, men jag har inte smakat någon av dem. Det ska bli mycket spännande.


Det fanns väldigt mycket att titta på i Vita Krala. Jag blev sugen på att slå mig ner i den här ”busskuren”. Det måste vara jättemysigt att sitta där en varm kväll när fullmånen lyser … i alla fall om det är myggfritt.


Det här är det finaste insektshotell jag någonsin sett.


Kärlek vid första ögonkastet.


Jag vet precis vad jag ska pyssla med i höst när det är dags för nya pysselkvällar.