30 juni 2010

Som med morötterna

Ja ja, jag vet. Men jag kunde inte låta bli. Var tvungen att få titta på någonting av det jag gjorde i går. Bestämde mig för att firren var "färdigbakad" och krånglade ut den ur formen. Men nu lovar jag. Jag ska hålla mig. I alla fall till på fredag kväll. (Och jag har ryckt upp två ynkliga morötter i dag ...)

Jag har slabbidabbat

Förra sommaren bestämde jag mig för att testa betonggjutning. Det skulle bli trappsteg till växthuset, egna krukor och ett fågelbad. Men det är först nu det har blivit av.

I går kväll spanade jag in rabarberlandets största blad och knipsade av. Sedan gjorde jag en kulle av grus och lade byggplast mellan gruset och rabarberbladet.

Eftersom det var första gången för mig, fick jag hjälp av Klas. Han är van att jobba med betong och vet hur tjockt det ska blandas. Men hugaligen så det skvätte när vispen snurrade i gång.

När första lagret betong var påkladdat klippte jag till hönsnät som jag tryckte fast i betongen. Sedan slabbade jag på ännu mera betong och formade geggan med murarslev och händer.

Slutligen jämnade jag till botten med hjälp av en marmorskiva som jag hittade bland alla bråte. Jag vill ju att fågelbadet ska stå stadigt.

Jag fyllde sandlådeformar med betongen som blev över. En fisk, en krabba och en sjöhäst.

Nu kommer den svåra biten. Väntan. Jag är en otålig människa som genast vill se resultat – det är därför mina morötter aldrig hinner bli särskilt stora. Men jag ska hålla mig. Ska vattna betongen några gånger i morgon och på fredag. På lördag ska fågelbadet vara färdigbrunnet för länge sedan, så då ska jag vända på betongen och dra bort bladet. Spännande!!!