9 maj 2010

Klädd till brud

I dag har landen blivit fler. Och finare. Tre nya kragpalleland har kommit till så att vi numera nästan har en kragpallehäck mot grannen. Deras tvååring tycker att det är jättespännande och vill ingen hellre än att tulta dit och slänga sig i jorden. Vi får se vem som vinner – han eller hans föräldrar.

Det är totalt åtta land som kommit till under våren och som står mellan sandlådelandet och sparrisodlingen. Under eftermiddagen har de fått bågar av elrör och fem av landen har klätts med täckväv. Jag tycker nästan att de ser ut att vara brudklädda när vinden fattar tag i slöjan och får den att bölja i mjuka vågor.

Sista omskolningen

I går gjorde jag sista omskolningen – hoppas jag. Samtidigt passade jag på att gå igenom allt som växer i de båda tunnlarna och i minidrivhuset. Vissa sådder åkte rakt ner i komposthinken, men det mesta var i fint skick.

Lärde mig en del också. Majs har ett otroligt rotsystem som slingrar i väg åt alla möjliga håll. Det blir ett frö per kruka nästa år, för plantorna var näst intill omöjliga att sära på.

Purjolöksfröna ska också få var sin papperskruka. Make till grobarhet. Nästan vartendaste frö jag sått har förvandlats till mikropurjo.

Silverlök ska definitivt inte bo i toarullar. Den planta som fick större kruka redan från början är fyra gånger större än de i rullarna.

Hädanefter är runda krukor bannlysta. De tar hur mycket plats som helst! Bättre då med gröna ”omskolningskrukor” som går att rada upp tätt och prydligt i militäriskt raka led.

Nu gäller det bara att plantorna får plats i växthuset i fyra veckor till. Sedan måste de gå att sätta ut.