18 oktober 2015

Så mycket gjort


I går kväll var vi på krabbfest hos mina föräldrar och kom hem riktigt sent. Det var iskallt och dimman gick ända fram till ytterdörren. Jag skyndade runt med fleecefiltar och täckte pelargoner och dahlior. Dahliorna fick faktiskt tre filtar eftersom prognosen visade att det kunde bli ett par minusgrader.


I dag strålar solen från en klarblå himmel. Det är fortfarande iskallt och näckrostunnan har för första gången i höst en hinna av is.I går delade vi upp oss. Maken tömde växthuset och diskade krukor. Till och med tomatspiralerna fick sig en omgång. Nu står det krukor på tork lite varstans.
 

Tomathoarna torkar i solen och ska staplas under ett tak.Jag skördade chili, paprika och lök. Chilin ska läggas i svamptorken. Paprikan ska bli röd och vilar i vinterträdgården där även löken ligger på tork. Skuggardinerna är tvättade och hänger på linan. I dag ska de vikas och läggas i sin låda på vinden.


Medan maken grejade i växthuset stökade jag för att få boden i ordning för övervintring. Pelargoner, fuchsior, mimosa och passionsblommor har snyggast till, sprejats mot ohyra och ställt in under lysrören. Allting som inte ska sparas har kastats och krukor tömts.

I dag ska alla krukor tas in och om solskenet torkar gräsmattan så kan det hända att maken tar fram klipparen och en sista gång för i år. Och så ska det njutas i solen. Pappa hade fiskat och skickade med både rökt abborre och siklöjor hem. Siklöja har jag inte ätit på åtminstone femton år, så det är lyx utöver det vanliga.