19 juni 2010

Stella är krasslig

Stella började så fint. Gröna löv på samtliga grenar och full blom. Men nu är hon lite vissen. På gren efter gren börjar löven hänga och torka ihop tills de är bruna och prassliga.

Vi köpte körsbärsträdet förra våren. Hon har växt så snällt.


I vintras hade hon nät kring stammen, så inga djur har kommit åt att knapra på henne. Men dåligt mår hon – det är upenbart. Frågan är bara vad som är fatt. Och vad vi ska göra?

Kunde inte hålla mig

Min frösådda bergvallmo växer och växer. Men, det går lika långsamt som tidigare. Lite mer fart har den i och för sig satt sedan den fick flytta till "Förskolan Fröet" utanför växthuset – ett två kragpallar högt land där frösådda perenner får växa till sig. Just nu har den sällskap av ett par backsippor och fyra echinaceor samt en halv armé aklejor.

Häromdagen fick jag syn på några skraltiga bergvallmoplantor och kunde inte låta bli. Tre fick följa med hem och sträcker nu på sig i en del av trädgården där det främst är sol under tidig förmiddag och sen eftermiddag. Hoppas att de ska kvickna till och börja se lite mindre tufsiga ut nu när de fått en massa jord där de kan sprätta med rötterna bäst de vill.

Men, jag har börjat bli lite misstänksam mot bergvallmo. Sorten jag köpte har relativt små blommor. Jag är dock alldeles säker på att jag har sett bergvallmo med riktigt stora blommor. Och min lilla frösådda har betydligt taggigare blad än mina nyinköpta plantor. På lappen som följde med plantorna står det skuggigt till halvskuggigt länge. Men – har även varit i grannens land och snokat – och på lappen till hennes blåa bergvallmo står det soligt läget. Undrar hur många olika sorter det egentligen finns och hur man ska kunna hålla reda på dem?