3 december 2012

Rapport från penséeodlingen

Penséerna växer så fint. Mycket finare än jag någonsin hade trott. Och finare än de faktiskt borde. Vi eldar rätt mycket och dessutom alstrar lysrören värme. Många kvällar har plantorna haft rena Söderhavsvärmen med temperaturer kring 27 grader. Ändå är de kompakta och fina.

Fast de få som bodde i växthuset är nog mer än döda. Det var 18 minusgrader när jag vaknade i morse, så jag misstänker att upplivningsförsök är lönlöst.

Förra söndagen trodde jag att det var kört även för penséerna inomhus eftersom jag upptäckte bladlöss i odlingen (varifrån kommer egentligen de där små odjuren – har ju inte bladlöss någon annanstans). Klämde nog ihjäl 300 uslingar. Så äckligt! Har gått igenom dem varje dag i veckan och nu hittar jag bara någon enstaka här och där. I går var jag extra noggrann i samband med att jag lade ny blomjord ovanpå jorden de växer i. Någon som vet om det är okej att spreja med såpvatten på så här små plantor?

Hur som helst. Nu är det bara att fortsätta vattna och vänta på blommor. Tänk om någon planta kunde slå ut redan till jul. Det skulle vara så häftigt! Och så som penséerna växer så känns det faktiskt inte helt otroligt.