20 september 2014

Dags att ta in citrusträden

I dag vaknade jag med lust till risgrynsgröt och tankar på mina citrusträd. Så nu sitter jag här med en skål nykokt gröt och mina böcker om Medelhavsväxter.

Mina stackars citronträd och mandarinträdet står ute och vet inte vad som väntar. Inte jag heller, egentligen. Det ska ju bli riktigt kallt, eventuellt frost, natten till måndag eller tisdag. Sedan ska det bli lite varmare igen. Jag måste bestämma mig för om jag ska ta in träden tillfälligt och ställa ut dem igen, om jag ska ställa dem i växthuset eller om de ska få komma in i vinterträdgården för gott.

Det lutar åt det senare. I så fall ska jag spola av träden ordentlig, beskära dem lite och rensa ogräs i krukorna. Eftersom de ser ut att lida av kvävebrist är det nog hög tid att ge dem lite näring också.

Just när det gäller näringen är jag lite vankelmodig. Jag har särskild citrusnäring som säkert är jättebra för växten, men jag vill ju äta frukten och då vill jag hellre gödsla med ekologisk näring. Fast någon sådan som är specialanpassad till citrus verkar inte finnas.

Hur gör ni med era citrusträd? Det vore jätteroligt att få veta!