19 november 2017

Växthuset är rent


Nu är växthuset rent och fint. Det enda som behöver göras innan den vita sittgruppen flyttar in för vintern är att beskära vindruvan. Jag får göra det någon dag i veckan.

Dessutom är vitlöken Alexandra sådd. Mamma frågade om jorden verkligen var frusen. Och nej, i eftermiddag var den inte det. Det är inte alltid man står böjd över trädgårdslandet när det är näst intill becksvart ute. Efter tips från Anita med bloggen de fyra blomsterhaven passade jag även på att göra fåror så att jag kan så morötter även om jorden fryser.

Toppen! Nu kan vi nog gå i vinteride – maken har ju till och med kört några varv både med trimmern och lövsugen samt bärgat näckrosorna. Tjo fadderittan jullov! (Eller vinterlov eller vad man nu ska kalla det – trädgårdslov, kanske ;)

Sista rycket


Hjärtrud rullar runt i trädgården och klipper gräset innanför snigelstaketet en sista gång för i år medan snöflingor yr i luften. I eftermiddag ska hon göras ren och ställas in i över-
vintringsboden. Maken har klippt bort de sista vin-
druvorna, rivit ner alla löv från rankorna och ställt möblerna på tork i entrén. Nu ska han ge sig på växthuset. Tanken var att det skulle skrubbas nästa helg när det har varit kallt och blivit lite varmare igen. Men det blir visst i dag i stället. Själv funderar jag på om jorden kommer att tina tillräckligt innan det blir vinter på allvar. Jag måste ju få ner de bortglömda vitlöksklyftorna. Än så länge är det bara elefantvitlöken som jordats. För fyra veckor sedan såg trädgården fortfarande somrig ut. Sedan gick allt så fort och nu är det något mellanting mellan höst och vinter. Det var så mycket mer jag skulle göra. Så mycket trädgårdslust som fanns kvar. Nu vill jag bara tänka framåt på juldoft, knäckkok, grankvistar, klappar och vackert gnistrande ljus.