8 april 2011

Överlevde flyget

De här små plantorna har överlevt tre flygresor – två korta och en lång – och en vecka på hotellbalkong. Första semesterveckan upptäckte jag en massa självsådda småplantor i rabatterna och kunde inte låta bli att dra upp några stycken.

Jag tog med mig lite sand upp på rummet och gjorde ”odlingscigarrer” genom att vira in sanden i pappersnäsdukar, en cigarr till varje planta. (Nästa gång ska jag nog stoppa ner ett gäng torvbriketter i resväskan.) Cigarrerna packade jag sedan tätt tätt i botten av petflaska. Tydligen var det ett bra sätt, för det har gått finfint. Nu bor plantorna i en kruka med såjord i växthuset.

Det är en sådan här buske de stammar ifrån. Utöver den här vita finns det jättefina varianter i olika rosa nyanser. Hoppas att någon av sticklingarna ger en rosa variant. När jag frågade vad busken heter på Odla.nu, berättade Helen på bloggen Tankar om och från min trädgård att det är en catharanthus roseus.

Fröer finns att köpa här hemma, men det är ändå lite roligt med en grönskande souvenir. Och kanske gjorde jag trädgårdspersonalen på hotellet en tjänst, med tanke på att den här busken sprider sig som värsta ogräset i varmt klimat − försöker i alla fall att intala mig det.

Jag har googlat och upptäckt att blomman har massor av namn på engelska. Det som kanske passar bäst med tanke på var jag drog upp mina plantor är Cape Periwinkle. På svenska busken rätt och slätt rosensköna.