10 mars 2013

Vacker bok om klättrare

Egentligen var jag inte så intresserad av innehållet när jag fick ha-begär för Sanna Töringes nya bok. Det var den underbara titeln ”Vildvin & Honungsros” och blåregnet på framsidan som fick mig fast. Om jag hade en sådan där liten list till hylla så skulle jag nog ställa boken där och njuta av den som en tavla varje gång jag gick förbi. Nu har jag ingen list, men boken hamnar nog ändå på ett synligt ställe så att jag kan bläddra i den då och då.

Till en början så är det mycket gröna klätterväxter i den här boken – precis som jag misstänkte. Jag är inte så jätteintresserad även om jag har kommit på att jag nog vill ha humle någonstans i trädgården. Men det stannar faktiskt inte där. Boken innehåller dessutom blommande klättrare – både perenna och ettåriga. Och längst bak finns ett litet kapitel om ätliga klättrare. Bättre och bättre, men andra ord.

Jag gillar de enkla växtporträtten där man får ett hum om huruvida växterna passar eller inte, beroende på läge, erfarenhet och engagemang. Personligen kommer jag nog att bläddra i boken lite då. Läsa om det jag för tillfället är nyfiken på.