28 oktober 2012

Pumpa, pumpa, pumpa

I fredags var maken jättesnäll. Hade letade reda på den finaste pumpan han kunde hitta och gröpte dessutom ur den åt mig. Allt jag behövde göra var att karva fram det glada ansiktet.

Men så såg jag byttan med inkråmet. Så mycket att bara kasta. Dessutom var ju pumpan så vansinnigt god – mycket av det nötsmakande köttet hamnade i munnen när jag karvade.

Så i går morse när maken och bössan hade dragit till skogs tog jag fram byttan ur kylskåpet och tog först tillvara på det som låg överst. Det såg precis ut som rivna morötter, så jag testade ett recept jag har på morotskaka men bytte ut morötterna mot pumpa. Jättegott!

Sedan tvättade jag kärnorna, hällde på lite olja och salt och rostade dem i ugnen. Också jättegott.

Resten av inkråmet blev soppa. Jag främste en grovhackad lök med pumpaköttet, tillsatte curry, en aning socker, salt och peppar. När det hade gottat till sig en stund hällde jag i hönsbuljong och sedan crème fraiche. Till slut mixade jag soppan och silade den genom ett durkslag. Den lyser som solen och är riktigt, riktigt god.

Nu känns det bra i hjärtat att ha kunnat ta till vara på allt.

Tack för tipsen på soppa och rostade kärnor Marie, Monika och Humlan!

Vinterkylan är här

Vilka kontraster. På dagen i går låg jag i stolstolen i flera timmar. Det var kav lugnt och solen vräkte ner över terrassen. Visserligen hade jag fleecetröja på mig, men det var så skönt och gav både lite färg och fräknar i ansiktet. Det är fortfarande vindstilla, men temperaturen har gjort en djupdykning till 8 minusgrader. ÅTTA! Alldeles för kallt så här tidigt på året. Ska definitivt överväga att börja med strumpor och varmare skor.