18 maj 2013

Trevlig tur till plantskolan i skogen

I dag på förmiddagen skulle vi egentligen ha åkt till min favoritplantskola ute i skogen, men maken blev tvungen att åka till skogen intill för att plantera gran, då den mest erfarna hastigt gick bort och laget stod en man kort. Därför blev det en tur efter jobbet i går kväll i stället och det var ljuvligt.

Det var första turen för i år och växthuset var proppfullt med underbarheter. Jag skulle egentligen bara ha min favoritjord och fyra exemplar av hängpelargonen Summer lilac. Den är lite tjurig att övervintra och tvärdog för mig. Men det gick ju så klart inte att hålla sig till listan. Kom dessutom hem med en stor fuchsiaampel, en tvillingsporre i mörkare nyans än tidigare, en heliotrop, en blommande dahlia och en storbladig basilika.

Lennart som har plantskolan frågade om jag har hösthallon. Vi har endast vilda hallon i dungen. De är pyttesmå och växer vansinnigt snårigt, så nu i vår har jag tänkt skaffa en eller ett par buskar med trädgårdshallon. Blev intresserad men förstod först inte att han menade buskarna i det egna landet. Men det gjorde han och efter handlandet fick vi följa med till trädgården. ”Här kan du gräva”, sa han. Jag blir alltid lite blyg vid sådana tillfällen och frågade om det gick bra om jag tog tre plantor. ”Ja, men då kan jag gräva åt dig. Jag hade tänkt 30.” Det slutade med fem plantor som ska ner i jorden i dag. Dessutom fick jag penséer till min byråodling innan vi körde hemåt, så nu ska jag strax gå ut och plantera.