24 maj 2011

Jorden tränger in

Jag hade inte en aning om att livet intill en åker kunde te sig på det här sättet. I dag kommer vindarna från sjön och för med sig moln av jord in över hus och växthus. Kom hem från jobbet och upptäckte att fönsterbrädorna var täckta av ett inte allt för tunt lager jord. Det dråsade jord ur ventilen i sovrummet när jag försökte stänga den. Tror att jag måste dammsuga tangentbordet när det här inlägget är färigskrivet.

Nyss gick jag ut för att titta till växthuset. Men vad hjälper en stängd dörr när de automatiska takluckorna har stått på vid gavel hela dagen? Allting där inne har liksom grånat. Det ser nästan ut som ett sepiafärgat fotografi från vilda västern. Åkerdamm över allt. Till och med paprikorna ser dammiga ut. Filtarna är solkiga och vattnet i kannan täkt av en grå hinna.

Inget att göra något åt. Bara att vänta tills vinden bestämmer sig för att moja. Då blir det nog till att bära ut allting ur växthuset, ta fram industridammsugaren och skölja glasväggarna så gott det går. Sedan är det väl bara att hoppas att de isländska vulkanerna inte bestämmer sig för att hosta alltför mycket aska åt det här hållet. Jag har i alla fall fått så det räcker med damm.