22 mars 2012

Det doftar vår!

Var just ute och nattade växthuset och fick för första gången i år känna den där nästan himelska, varma doftkänslan av fuktig jord som stiger upp ur markerna. Kvällen är dessutom alldeles stilla och ljum — nu känns det verkligen att våren är här!

Drivhustunnelns nackdel

I dag har jag skolat om mina tomater. Egentligen var det bara det jag skulle göra. Men det blev mer än så. Under omskolningen upptäckte jag nämligen drivhustunnelns nackdel.

Nattetid har jag 15 grader i tunneln. Jag har en termometer som ligger ovanpå en hög burk för att jag ska hålla koll på lufttemperaturen. Temperaturen i underredet är ju förstås mycket högre, eftersom tunneln värms upp med hjälp av en värmematta.

Det är värmemattan som är kruxet. Den blir så varm att krukjorden torkar underifrån. Självkart! Men för mig blev det tydligt först i dag när jag tog upp mina tomatplantor och såg hur torra de var nere i krukorna. I många fall hade rötterna längst ner torkat och dött. Så trist!

Nu har jag ställt in upp och nervända champinjonlådor i tunneln och placerat mina omskolade plantor där ovanpå. På det sättet kommer de upp en decimeter. Det gör ju ingenting, eftersom det är högt i tak. När plantorna har växt sig större kommer det att vara varmare ut och då behöver jag ju inte ha så hög värme på. Hoppas nu bara att jag kommer ihåg det här till nästan säsong.