2 april 2011

Små och stora tomater

Nu tror ni väl att jag har haft bloggabstinens. Kanske det. Men jag blev så glad när jag kikade i trådget med tomatfröer jag sådde i tisdags och såg alla små groddar som har tittat upp under dagen och som inte fanns där i morse. Tydligen trivs de framför brasan där det är riktigt varm och gott. Alla sorter har inte kommit upp, men nästan: black russian, sunstream, yellow pearshaped, incas, gardener's deligth, hundreds & thousands och supersweet.

Och så en bild på min tomatplanta. Fantastiskt att det gick så bra att ta en stickling och övervintra. Det är en gardener's delight. Tänk vad lite choklad kan göra. Ner som en pannkaka och upp som en sol.

Har varit ute i växthuset med mina broccolisådder - kunde inte låta bli. Det blev två sorters broccoli, calabrais och en sort som inte har något annat namn än annual summer sprouting, miniblomkålen igloo och broccolon romanesco.

Big Baby

Dumma kroppskrälle! Varför orkar du inte mer? Kom igen nu då!!!

Nä, kroppen lyssnar inte alls på mig. Den tycker att utflyttningen till växthuset är mer än nog. Nu får det räcka, säger den och går in till soffan för en tupplur. När jag väl lyckas få ut den i trädgården igen tycker den att det är kallt och börjar skrika efter choklad, brasa och ett hett bad med skumbubblor i. Kroppen vinner igen. Trots att jag inte alls har hunnit så de där broccolifröerna jag så gärna ville få ner i jorden. De röda luktärterna ligger också kvar i sin påse.

Men jag kan ju alla fall titta ut mot växthuset och se de båda odlingstunnlarna som står uppställda där ute och det lilla miniväxthuset med alla mina dahlior. Får ta i med nya krafter i morgon. Då kanske jag till och med orkar lyfta kameran och knäppa en bild.

Sol och bad samt ett och annat frö

Här kommer några bilder från semesterresan. Märkligt nog känns den redan långt borta.

Första veckan bodde vi på Boavista. Samma ö och hotell som förra året.

Det här är ett hotell med jättefina trädgårdsanläggningar och egen plantskola där buskar och träd till trädgården odlas från sticklingar.

Fast vissa ur trädgårdspersonalen verkar ha fått rätt omöjliga uppgifter. Först trodde jag att de skulle plantera en häck, men sedan insåg jag att uppgiften består i att skyffla sand – sanddynorna har en tendens att vilja ta över allt.

Den här busken plockade jag frön ifrån förra året. Nu har jag en krukväxt i vardagsrummet som skulle vara jättefin om inte kissen var så förtjust i att äta på den. Har skördat nya fröer och ser fram emot att kunna påbörja nya krukväxter.

Andra veckan tillbringade vi på Sal. Det blev mest sol ...

... och bad,

men vi passade också på att göra en utflykt med jeep genom öns ökenlandskap.


Vi hade turen att få se en ”livs levande” hägring i öknen. Havet ligger flera kilometer bort och går inte att se annat än när det just hägrar.

Och så fick vi bada i ett saltbrott. Vi flöt som korkar i det 26-procentiga saltvattnet.

Tro mig, på den här botten växer ingenting!

Hotellträdgården på Sal är inte alls lika fin som den på Boavista, trots att det är samma hotellkedja. Men utanför fönstret växte det här fina trädet som nu är ett par fröskidor fattigare. Ska bli spännande att se om fröerna vill gro. Jag ska så dem i dag.