22 januari 2012

Bleka små skott

Ibland kan man bli löjligt glad över små, små, saker. I alla fall kan jag det. Som i dag när jag upptäckte bleka små blad på stammen till mitt paradisfågelträd.

Jag plockade fröerna på Kap Verde för snart ett år sedan och i somras fick den lilla plantan bo i växthuset. Men i vinter har den bott i boden där det är lite väl svalt för en växt från så pass sydliga breddgrader.

Att den fick bo där beror på att plantan (från fröerna jag plockade under min första Kap Verde-resa för två år sedan) blev uppäten av kissen. Trots att jag odlade kattgräs satt Riva i vardagsrumsfönstret och tuggade på plantan så snart hon kom åt. När våren kom fanns endast stjälken kvar.

För ett par veckor sedan upptäckte jag att plantan i boden hade vissnat ner helt och hållet. Den såg död ut. Jag tog in den och hade tänkt slänga den – det fanns ju ingenting grönt på den. Men så i dag uppenbarade sig livskraften, trots att plantan stått i diskhon ute i groventrén. Tänka sig att paradisträdet såg gärna vill grönska. Nu ska den få en lagom varm och ljus plats där det är absolut kattfritt. Och till våren får den flytta tillbaka ut till växthuset.