22 maj 2010

I love sparris

Det är definitivt värt att ställa murarhinkar över sparrisplantorna. Skördade vita stänglar för första gången i dag. Skalade de tjockaste två varv runt om och småkokade cirka 15 minuter i lättsaltat vatten. En nypa socker fick också vara med.

Gudagott!

Vårens första dill

Dillen är klar. Nu är det bara färskpotatisen som fattas.

Frukost i det gröna

Frukost i växt-
huset är det bästa som finns just nu. Den här förmiddagen känns luften som sköljmedel. Mjuk och väldigt nära inpå. Det plipp ploppar från de ny-
vattnade upp och ner tomaterna. I solskenet sjunger bofink och koltrast.


Hörde årets första gök för en stund sedan och någonstans nere vid vattnet gurglar storspoven. Det är rätt gött att leva!

Svarta Molly

Hon är så fin, min lilla Molly Sandersson. Hittade henne på plantskolan i somras och grävde ner henne bland sparrisarna för övervintring. Blev förtjust när jag upptäckte att hon hade överlevt vintern.

Egentligen är jag inte så mycket för svart. Men just den här nyansen går inte att motstå. Matt, mjuk som siden och helt utan kalla toner. Underbar, helt enkelt.

I helgen som gick läste jag i årets första nummer av tidskriften "Natur & Trädgård". Där finns ett inslag om svarta blommor med fokus på just Molly. Så nu vet jag att violen kom till på 1990-talet, som en spontankorsning i Molly Sanderssons trädgård på Irland.

Tänkt att få en så söt liten blomma uppkallad efter sig!