2 januari 2014

Mer trädgårdspyssel

I går förmiddag var det alldeles ljuvligt ute. Vindstilla, ett par minusgrader, frost på gräsmattan och solsken genom ett tunt dis. Jag startade mitt andra kok i slökokaren – en gryta på fläskkött, bacon och champinjoner som blev alldeles ljuvlig till kvällen, gick en promenad i skogen som var så tyst i ”brist på” bilbrus att endast fåglarnas pip hördes och kom till grannen på andra sidan skogen lagom för att så se gässen rusa ut mot morötterna och ankorna vagga ner i en lång rad till dammen och morgondoppet.

Därefter hade jag tänkt mysa i soffan, men solen fortsatte att skina så det blev mer trädgårdspyssel. De bönor som fortfarande klängde sig fast i ”bönhuset” drogs loss, rabarberblasten plockades bort och likaså de bruna pinnarna efter pionen vid päronträdet. Därefter klippte jag ner hösthallonen och rensade bort ogräset runt omkring, drog bort rankorna från luktärterna bakom växthuset och använde det jag hade klippt och dragit bort till att täcka rosor med. Några perenner blev också klippta och till slut ruggade jag upp jorden i landet jag kallar för BB och sådde årets skörd av blå bergvallmo i jorden. I pallkragen intill gjorde jag likadant med gullvivefrö som jag fått av en arbetskamrat. Det bortklippta som inte gick åt till rosorna tog maken och eldtunnan hand om när jag åkte till grannen för att titta på Ivanhoe och sova skavfötters i soffan.

Någon som har tips på hur jag ska fortsätta med min lavendel? Ska jag klippa ner den eller låta den vara? Och om jag ska klippa ner den – ska jag göra det nu eller i vår?