31 oktober 2009

Dags för vintersömn

Har inte varit ute i växthuset sedan i söndags. Har varit sjuk och bara slängt en och annan längtansfull blick ut till höstsolen.

I dag känns livet bättre. Förkylningen är nästan borta och jag har tittat till växterna. Några tomater har mognat, chilipaprikorna har lagt på hullet och den slokande physalisplantan har fått vatten.

Men det har inte hänt tillräckligt för att rättfärdiga frostvakten. Och nu blir dagarna bara kortare och kallare.

Med andra ord – dags att stänga. Maken tog med änglatrumpeten till jobbet när han åkte iväg för att byta till vinterdäck. Det lilla trädet ska få stå i ett garagefönster där temperaturen ligger kring tio grader. Hoppas det kommer att trivas och är redo att växa igen när det börjar våras.

Mer har jag inte gjort. Men i morgon ska jag ta in chilipaprikan och physalisen – har jag tur så fortsätter frukterna att mogna inomhus. Fast risken är nog att de dör av värmechock. Eller den torra luften.

Orkidéerna och paradisträdet får också komma in. Pelargonerna har mamma lovat att förbarma sig över och näckrosen ska grannen härbergera i sin jordkällare.

Men tomaterna får nog stå kvar, trots att jag plockar bort frostvakten. Har jag tur hinner ytterligare några mogna innan frosten kommer med sin vinterkram.