5 januari 2014

Om champinjonjord

Jag har fått flera frågor om champinjonjord, eller champinjonkompost som det också kallas, så här kommer ett försök till förklaring:

Innan champinjoner odlas tillverkas ett substrat av bland annat halm och hästgödsel. Det värms upp i olika faser innan svampmycel tillsätts. Till slut täcks jorden med torv och så småningom ploppar det upp champinjoner som går att skörda tre gånger – det tar ungefär tre månader från första blandningen av halm och gödsel till den sista skörden. Därefter är jorden förverkad och tippas ut. Den fungerar inte längre till svampodling, men är fantastiskt fin till annan odling – välgödslad och med massor av struktur.

Jag har turen att bo nära en odling och får köpa champinjonkompost för 200 kronor kubiken – allra bäst är det när jag kan ta högar som har fått ligga och brinna ett tag.

Champinjonjorden blandar jag oftast ut med billig köpejord eftersom champinjongjorden är så stark. Mina tomater får rätt hög andel champinjonjord blandad med lecakulor och aska när jag planterar ut dem i växthuset. Numera sparar jag en decimeter i hoarna för att kunna lägga på mer champinjonjord under sommaren. Det brukar bli några skopor ny jord då och då och mer gödsel än så behövs inte.

En annan finfin fiffighet med champinjonjorden är att jag kan hämta jord tidigt på våren när jorden i mina pallkragar fortfarande är frusen. Jag kan då fylla en pallkrage med ofrusen jord och komma igång tidigare med odling av till exempel sallat.